Yunet
 

Društvo

Aplikacija za prijavu ekoloških problema

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 5. maj 2022. • 00:00 •

Aplikacija za prijavu ekoloških problema

Aplikacija za prijavu ekoloških problema omogućava građanima Srbije da prijave ekološki problem koji uoče. To je moguće putem mobilne i veb aplikacije „gReact” kao i putem SMS i MMS poruka. Ekološki informacioni sistem, putem kojeg će građani moći da prijave ekološke probleme, te prijave će moći da se šalju putem mobilne i veb aplikacije „gReact”. Ona može besplatno da se preuzme na Google Play i APP Store.

Cilj je da se uočeni ekološki problemi reše što brže. Nova aplikacija bi trebalo da u tome pomogne.
gReact je mobilna aplikacija koja je namenjena građanima koji žive na teritoriji Republike Srbije putem koje mogu dostavljati informacije i zahteve za rešavanje ekoloških problema koji su prisutni na lokalu.
Građani putem aplikacije direktno prijavljuju sve ekološke probleme Operativnom centru Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Putem aplikacije se dalje može pratiti status realizacije prijavljenog problema.
Kroz mobilnu aplikaciju građani će dobijati i važna upozorenja o vremenski kritičnim prirodnim i komunalnim dešavanjima koja su od značaja za sigurnost samih građana i imovine, odnosno za očuvanje životne sredine (npr. Upozorenja o nepovoljnim meteorološkim uslovima, požarima, poplavama, saobraćajnim nezgodama koje uključuju vozila za prevoz opasnih materija…).

Registrovani korisnici mobilne aplikacije mogu da dobijaju aktuelne ekološke i komunalne informacije koje tematski odgovaraju profilu korisnika ili su selektovane u odnosu na trenutnu lokaciju korisnika (npr. Vremenska prognoza, kvalitet vazduha, vodostaj, mape sa naznačenim novootvorenim mestima za odlaganje smeća ili opasnog materijala..)

Nova aplikacija je jednostavna za upotrebu i u velikoj meri olakšava prijavu problema ekološke prirode i predstavlja dobar način da se detektuje što više problema na teritoriji cele Srbije. Državni sekretar Ministarstva za zaštitu životne sredine, Aleksandar Dujanović, ističe da će nakon prijave problema, lokalnim samoupravama dati rok da odgovore na zahtev, kako bi se u što kraćem roku rešio svaki problem koji građani prijave.

“Ovaj informacioni centar obuhvata teritoriju cele Srbije. Veoma je važno da se na svaki zahtev odgovori u što kraćem roku, kako bismo mogli da finansiramo i planiramo budžet pojedinim jedinicama lokalnih samouprava. Mi ćemo dati rokove svim jedinicama lokalne samouprave da na naš zahtev odgovore u roku od 7 dana, a građani da dobiju svoj odgovor. Jako je bitno da građani učestvuju zajedno u rešavanju određenih problema koji se dešavaju u zaštiti životne sredine”, izjavio je državni sekretar Ministarstva za zaštitu životne sredine, Aleksandar Dujanović.

 

 

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena