instagram
 
instagram

Privreda

Predstavljena prva digitalna platforma ženskog biznisa

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 26. januar 2024. • 12:01 •

Predstavljena prva digitalna platforma ženskog biznisa

Prva digitalna platforma ženskog biznisa u Srbiji i regionu predstavljena je sinoć i u Subotici. Reč je platformi koja podržava saradnju i umrežava žene u biznisu u jednu zajednicu u kojoj se deli znanje, iskustvo i resursi.

Među preduzetnicama koja su se povezale na platformi su i Subotičanke dr Ivana Kuprešanin Nimčević, vlasnica stomatološke ordinacije i Jastra Dimitrijević, vlasnica strudija za oblikovanje tela.

„Umrežavanje je donelo mnogo kontakata među ženama preduzetnicama i donelo je energiju koja je specifična i dobra da te ohrabri da ideš dalje,“ kaže dr Kuprešanin Nimčević.

„Ono što je meni bilo primamljivo jeste umrežavanje, ta podrška koja postoji ženama u preduzetništvu i ono što je odlično jeste da su sve žene nastrojene da pomognu jedna drugoj sa jednom dobrom namerom i to je uticalo da ja i dalje ostajem tu,“ nadovezuje se Dimitrijević.

Prva digitalna platforma ženskog biznisa u Srbiji www.osnazene.com nastala je nakog Startap akademije koju je pohađalo 300 žena iz deset vojvođanskih gradova, objašnjava dr Indira Popadić, koja je osnivač Platforme. Najpre su se uključile preduzetnice iz Srbije, a sada se predstavlja čak 1500 žena iz 77 delatnosti iz osam zemalja iz regiona, a na svakom biznisu koji vodi žena i koja je čalnica stoji i posebna nalepnica.

„Nakon te Akademije žene su želele da ostanu povezane i ja sam kao poslovni konsultant osmislila jednu digitalnu platformu, jer se pokazalo da nema takva u regionu, gde svaka žena ima svoj profil i svaka žena, bez obzira odakle dolazi, može da predstavi sebe i svoj biznis i to je jako važno,“ navodi Popadić.

Platformu je podržao Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam iz kog poručuju da su prošle godine podržali žensko preduzetništvo direktno sa 20 miliona dinara, a da je krajni cilj ohrabrivanje žena da se upuste u preduzetničke vode i da udeo od oko 30 odsto vlasništva u privrednim društvima nastavi da raste.

„Poručujem našim sugrađanskama da budu hrabre, jer je veoma teško biti i majka i domaćica i preduzetnica, jer se nekako na Balkanu još uvek gaje predrasude i neke stvari se još uvek podrzumevaju. Na primer koliko košta neformalni ženski rad, koji se u muškim glavama decenijama podrazumeva,“ poručio je dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Kako najavljuju, 2. februara Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam raspisaće i prvi konkurs namenjen ženama preduzetnicama u iznosu od deset miliona dinara.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena