instagram
 
instagram

Društvo

Subotica domaćin takmičenja za programere

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 17. april 2024. • 11:59 •

Subotica domaćin takmičenja za programere

Subotica je domaćin međunarodnog takmičenja u programiranju PLC-a, odnosno programabilnog logičnog kontrolera, a ovo takmičenje se ujedno po prvi put održava u Srbiji. Tokom tri dana u našem gradu boravi stotinjak učesnika iz Srbije, Mađarske i Rumunije.

Takmičenje je  juče  svečano otvoreno u Studentskom odmaralištu, a u njemu snage odmerava  25 tročlanih timova, koji su na takmičenje došli sa svojim mentorima. Margareta Vajda sa Univerziteta u Segedinu učestvuje treći put, pa su joj, kako kaže, pripreme bile lakše, ali je svake godine pred njima novi izazov koji se trude da reše što kreativnije.

„Na primer, prošle godine smo imali izlegivač jaja, što zaista zvuči iznenađujuće, ali bilo je zanimljivo, preko monitora smo imali priliku da pratimo da li su se pilići ilzlegli, pa ako nisu, da ih šaljemo nazad na stanicu. Zaista je jako zanimljivo svake godine, i uvek dobijamo zadatke iz prethodnih godina, pa se tako pripremamo koliko možemo“ – ističe Margareta.

Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada prvi put učestvuje na „Takmičenju programiranja PLC-a”, a tim su činili studenti master studija mehatronike, robotike i automatizacije Miloš Radović, Milica Vasović i Nemanja Žuljović.

„Takmičenje može biti veoma komplikovano sa jedne strane, zato što zahteva intenzivno pripremanje, pogotovo zato što je nama prva godina, a sa druge strane treba ukomponovati i teorijske aspekte sa praktičnim. Spremali smo se u prostorijama našeg fakulteta, koji nam je obezbedio opremu. Zadovoljni smo šta smo spremili, na takmičenju ćemo dobiti nepoznat zadatak, pa ćemo videti kako ćemu se tu snaći“ – kaže Miloš.

Visoka tehnička škola strukovnih studija ove godine imala je čast da po prvi put bude domaćin takmičenja kome se pridružila 2012.godine. Kako direktor ove visokoškolske ustanove, Igor Firstner, napominje takmičenje je u Subotici trebalo da se održi 2020.godine, ali je zbog pandemije otkazano.

„Takmičenje je prvi put održano pre 29 godina kao državno takmičenje Mađarske, između univerziteta tehničkih profila u programiranju logičkih kontrolera, popularno PLC-eva. Pre nekog vremena naša ustanova se priključila tom takmičenju i onda se rodila ideja da jedne godine organizujemo ovo takmičenje kod nas. U međuvremenu uspeli smo da vrbujemo i kolege iz Novog Sada sa Fakulteta tehničkih nauka i oni su ovde sa jednom ekipom, a tu su i dve visokoškolske ustanove iz Rumunije, tako da možemo reći da je ovo državno takmičenje, ali otvorenog tipa“ – zaključuje Firstner.

Takmičari će se do 18.aprila nadmetati u programiranju uređaja koji su zapravo mozak današnjih industrijskih mašina, dodaje Firstner i kaže da je ponosan na uspeh naših studenata na prethodnim takmičenjima.

„Naši studenti su se uglavnom plasirali negde u zlatnu sredinu, nikada nismo bili ni prvi, a ni poslednji. Mi smo u principu na to ponosni, s obzirom da smo mi visoka škola i naši studenti su uglavnom studenti osnovnih studija, a po propozicijama ovde ima i studenata master studija, što znači da su oni u prednosti po pitanju znanja i iskustva.“

Takmičenje organizuje „Udruženje za obrazovanje u kontroli i automatizaciji” i svake godine je domaćin drugi fakultet ili univerzitet.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena