instagram
 
instagram

Kultura

Koncert Subotičkog simfonijskog orkestra

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 16. februar 2024. • 10:44 •

Koncert Subotičkog simfonijskog orkestra

Subotički simfonijski orkestar održaće koncert u utorak,  20. februara, u Velikoj većnici Gradske kuće u 20 časova. Publika će imati priliku da uživa u delima klasične muzike kada će uz simfonijski orkestar, pod dirigentskom palicom Andreja Bursaća  nastupiti mladi, ali već proslavljeni, solista na violini, Andrej Balaž.

„Drago mi je da je tokom decenije postojanja i uspešnog rada, Subotički simfonijski orkestar pokazao i dokazao svoje domete. Svaki put nastojimo da pred subotičku publiku izađemo sa zanimljivim repertoarom koji izvode izuzetni umetnici, pa će tako biti i ovom prilikom. Ono što je važno jeste činjenica da će koncerti Subotičkog simfonijskog orkestra postati sastavni deo repertoara Narodnog pozorišta, pa ćemo tako izaći u susret i ljubiteljima klasične muzike, koji od nas to očekuju“ – rekao je Miloš Nikolić, direktor Subotičkog simfonijskog orkestra i upravnik Narodnog pozorišta.

Jedinstvenu dimenziju ovom  koncertu daće mladi solista Andrej Balaž, ali i odabrana dela koja ćemo čuti: Sibelijusov Valse triste Opus 44, Koncert za violinu i orkestar br. 1 u D-duru op. 19 i  Simfonija br. 9 u e-molu, op. 95, B. 178 Antonina  Dvoržaka.

Andrej Balaž, mladi violinista, zavidne muzičke biografije stalni je član orkestra Camerata Serbica kao i Subotičkog simfonijskog orkestra. Rođen je 2004. godine u Novom Sadu, a potiče iz porodice profesionalnih muzičara. Još od najmlađih dana pokazuje sklonost i interesovanje za klasičnu muziku, a prve časove violine dobija sa sedam godina od svog oca Florijana Balaža. Andrej je diplomirao u klasi profesora Stefana Milenkovića sa prosečnom 10.00 na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je sada, kod istog profesora student master akademskih studija.  Za kratko vreme osvojio je više od 50 prvih nagrada i zvanja Laureata na domaćim, regionalnim i međunarodnim takmičenjima.

Subotički simfonijski orkestar i Andrej Balaž ovoga puta nastupiće pod dirigentskom palicom Andreja Bursaća, dirigenta koji je diplomirao klavir, a potom stekao i zvanje magistra dirigovanja. Umetničku karijeru započinje kao dirigent čuvenog hora „Josif Marinković” iz Zrenjanina, a dirigentsku aktivnost  dalje razvija saradnjom sa ansamblima i institucijama poput Opere SNP-a u Novom Sadu, Simfonijskog orkestra i Hora Radio-televizije Srbije, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Simfonijskog orkestra i Hora Akademije umetnosti u Novom Sadu, Novosadskog kamernog orkestra, ansambla „Camerata Academica” i drugih, pokazujući veliku raznovrsnost umetničkog delovanja. Zaposlen je kao redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i šef Katedre za dirigovanje.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena