instagram
 
instagram

Društvo

U toku upis dece u prvi razred osnovne škole

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 3. april 2024. • 13:43 •

U toku upis dece u prvi razred osnovne škole

Upis dece u prvi razred osnovne škole počeo je prvog aprila i trajaće do kraja maja. Na teritoriji grada Subotice pravo na upis ima 1.306 mališana, što je nešto viši broj u odnosu na prošlu godinu.

U prvi razred osnovne škole u školskoj 2024/2025. godini upisuju se deca koja će do 1. septembra 2024. godine imati najmanje šest i po godina, odnosno najviše sedam i po godina.  To su deca rođena od 1. marta 2017. do 28. februara 2018. godine. Osnovnoškolsko obrazovanje mogu započeti i deca koja će od početka školske godine, dakle od 1. septembra 2024. godine, napuniti šest godina,  nakon provere spremnosti deteta za polazak u osnovnu školu. Proveru  obavlja psiholog škole primenom preporučenih standarda i postupaka. U OŠ „Kizur Ištvan”  do sada se upisivalo tri razreda na srpskom nastavnom jeziku i jedan na mađarskom, što očekuju i ove godine, kaže direktor škole, Dejan Anđelović.  

-Što se tiče naše ustanove, u prvi razred će se upisivati na dva načina, što važi i za druge škole. Prvi način je lično, dolaskom roditelja u školu kod pedagoga i psihologa, u OŠ  „Kizur Ištvan”  mogu svakog radnog dana da dođu od 12 do 14.30 časova, dok je drugi način zakazivanjem termina  putem portala elektronske uprave. Termin testiranja budućih  prvaka određuje pedagoško – psihološka služba i to se kaže svakom roditelju prilikom upisa- objašnjava  direktor OŠ „Kizur Ištvan”, Dejan Anđelović.

Sva potrebna dokumenta za upis dece u prvi razred pribavljaće škole po službenoj dužnosti. Pravo na upis ima 1.306 mališana.

-U ovaj broj uračunat je broj dece u privatnim vrtićima, to je njih 90 i 93 dece koji su u vrtićima pri školama, kao i 1.123 dece iz „Naše radosti“. To je povećanje za nešto malo manje od 200 dece. Upis je već počeo i već vlada veliko interesovanje- kaže sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović.

Upis najčešće traje do kraja maja meseca, ali postoji mogučnost da ukoliko su roditelji iz nekog razloga sprečeni, dete upišu u prvi razred do početka nove školske godine. 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena