Vojvodjanski
 

Zdravlje

Osam zlatnih pravila za zdravlje bubrega

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 26. oktobar 2021. • 14:00 •

Osam zlatnih pravila za zdravlje bubrega

Procenjuje se da više od 850 miliona ljudi širom sveta boluje od bolesti bubrega. Čak 1,7 miliona izgubi bitku usled akutnih bubrežnih oboljenja, dok se za uzročnik najmanje 2,4 miliona smrtnih ishoda uzimaju hronične bolesti bubrega. U Severnobačkom okrugu je tokom 2020. godine od bolesti bubrega, kao osnovnog uzroka smrti, preminula ukupno 41 osoba, 21 muškog i 20 ženskog pola.

Subotičanka Milica Pejčić iz ličnog iskustva zna koliko je teško postići normalan život, pogotovo kada ste na dijalizi. Ona je jedna od 65 članova Udruženja bubrežnih invalida Subotice.

„Naš cilj je da živimo dobro sa bubrežnom bolešću, samo je to jako teško postići, jer su uz život na dijalizi prisutna mnoga ograničenja, počev od kretanja, svaki drugi dan, pa da svaka dijaliza prođe u redu. Problem je i pritisak koji pada ili skače, lekova je mnogo, a tu je i transplantacija. Pre 25 godina mi je urađena transplantacija, dijaliza pre toga i sad sam započela sa 57 godina drugi put program dijalize. Moram reći da nije isto kao kad sam imala 32 godine, tada sam to mnogo lakše podnosila nego danas, ali borimo se. Svaki dan je borba za život, kako ćemo izaći sa dijalize, kako preživeti sledeći dan i to što kvalitetnije tako da budemo od koristi, a ne na teretu svojoj porodici“, priča Milica.

„Bubrezi obično stradaju poslednji jer predstavljaju dugotrajnu i upornu branu štetnim obrascima ponašanja. Ne uvek, ali veoma često. I kada se to dogodi organizam ulazi u jedan začarani krug koji podrazumeva sledeće: oštećena bubrežna funkcija dovodi do porasta krvnog pritiska, povišeni krvni pritisak ubrzava dalje propadanje bubrega. Dakle ulazi se u stanje jednog kruga iz kojeg je jako teško  izaći. Ipak nije nemoguće, dakle neophodno je da se pacijenti redovno javljaju lekaru, da se pridržavaju preporučenih izmenjenih režima ponašanja i života i da primenjuju lekove koji im se preporučuju“, pojašnjava dr Tatjana Stojšić, nefrolog  u Opštoj bolnici Subotica.

Kako poručuje dr Zorica Dragaš iz Centra za promociju zdravlja, osobe kod kojih su otkrivene bolesti bubrega, posebno u poodmakloj fazi, suočavaju se sa svakodnevnim izazovima, zbog čega je važna podrška zajednice njima i njihovim negovateljima. Dr Dragaš ističe da je bubrežne bolesti moguće sprečiti ili značajno umanjiti verovatnoću za njihov nastanak pridržavajući se takozvanih osam zlatnih pravila: „ Budite fizički aktivni, redovno kontrolišite nivo šećera u krvi i krvni pritisak, hranite se pravilno i održavajte normalnu telesnu težinu, uzimajte dovoljne količine tečnosti, živite bez duvana i ne uzimajte lekove koje vam lekar nije propisao. Uz to, preventivni pregledi i redovna kontrola zdravlja kod svog lekara, i to jednom u godini dana, za zdrave ljude treba da predstavlja obavezu. Samoposmatranje, samokontrola i preventivni pregled najčešće omoguće rano otkrivanje svake, pa i bubrežne bolesti, što je jedan od najvažnijih preduslova za uspešno lečenje i sprečavanje razvoja hroničnog toka koji može da dovede do trajnog gubitka bubrežne funkcije.“

Procena je da će bolesti bubrega za 20 godina na globalnom nivou postati peti najčešći uzrok skraćenja mogućeg životnog veka. Lekari naglašavaju da je dokazano da se bolesti bubrega u mnogim slučajevima mogu sprečiti ili barem odložiti, te da je progres bolesti moguće na vreme sprečiti.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Zdrava Subotica”, koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Subotica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena