Vojvodjanski
 

Turizam

Na trećem “Palačinka festu” učesnika je možda bilo malo, ali su palačinke bile izuzetne

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 21. avgust 2021. •

Na trećem “Palačinka festu” učesnika je možda bilo malo, ali su palačinke bile izuzetne

Vredne žena udružene u organizaciju „Sloga“ organizovale su po treći put u dvorištu Kulturnog centra „Palačinka fest“. Žiri je između tri udruženja birao pobednika a da je palačinaka bilo I više, sve bi sve sigurno pojelo jer je trg sinoć vrveo od ljudi koji su znatiželjno ulazili u dvorište Kulturnog centra I nakon što su pobednici proglašeni a palačinke sve pojedene.

Olga Golušin, organizatorka festivala, pomalo kivna jer se nisu odazvali svi učesnici, ipak je zadovoljna kako je festival protekao:

– Svaka čaast ovim ženama koje su došle. Degustatora je bilo vbiše od 40. Učestvovale su članice našeg udruženja, kao i udruženja žena iz Iđoša i Novih Kozaraca. Pridružila su nam se i dva dečaka, veoma spretna I u pečenju. Palačinke smo spremale po staroj, tradicionalnoj recepturi, a namaz je pekmez od kajsija i šljiva. Učesnice su pripremale i palačinke sa modernim namazima i slanu tortu od palačinki. Prva nagrada pripala je članicama „Sloge“, druge su bile Novokozarčanke, a treće Iđošanke – kaže Olga Golušin koja se prisetila da kada je ona bila dete na palačinke se stavljao šećer ili sir ali su se pripremale na isti način kao danas.

Iđošanke su poslednjih dana izuzetno aktivne ali nisu propustile priliku da ispoštuju koleginice iz Udruženja “Sloga”.

– Ovih dana baš nemamo predaha. Nedavno smo u našem selu bile organizatori krofnijade, sutra putujemo u Belo Blato, radimo i dalje na projektu brendiranja našeg pekmeza od ludaje. Sve zalihe ludaje od prošle godine smo potrošile i čekamo nove da stignu. Trudimo se da to zaista bude uspešno, pokušavamo da napravimo i slatko, i liker, i sok, ali nam je pekmez prioritet i na “Danima ludaje” sve ćemo to ponuditi i kupcima. Oduvek su se pravile palačinke, ali se nekada uglavnom koristio pekmez od šljiva, a mi smo danas pravili i tortu sa plazmom i eurokremom, ali nismo odustale ni od orasa, pekmeza, a što se mene tiče ja najviše volim da pojedem palačinku sa šećerom i cimetom, kaže predsednica udruženja žena „Iđoš“ Biljana Đurđulov.

Druženje nam je najvažnije i izuzetno cenimo Olgino iskustvo I znanje, ipak je ona predsednica Udruženja žena već 35 godina, kaže Mirela Blagojević, predsednica udruženja iz Novih Kozaraca, na Palačinka festu drugoplasirane.

– Predstavile smo četiri vrste palačinaka. Slatke sa plazma keksom i eurokremom, sa pekmezom od šljiva i kajsija. Napravile smo i dve slane torte I svi za njih kažu da su vrlo ukusne i fine. Ipak, vidi se stvarno da su žene iz Udruženja “Sloga” napravile izuzetne palačinke, a eto mi odmah iza njih kaskamo. Sa takvom tortom smo u Žombolju osvojile prvo mesto kada smo takođe išle sa ženama iz Udruženja “Sloga”, rekla je Mirela Blagojević.

Naša sagovornica kaže da su se kod Srba iz Bosne pravile deblje palačinke i zvale su se “Prevrta”. Jednu pojedeš i dosta je, najedeš se. Nešto poput američkih palačinaka koje su po veličini manje ali se bitno razlikuju po nadevima. U bosanskim kućama gde je neretko bilo i po šestoro dece, a gde je često i brašno bila luksuz, šećer na prevrtama bio je dečija najveća radost.

Prevrta, Palačinke se jednostavno i brzo prave. Zato su omiljena poslastica mnogih a već i veoma mala deca požele sama da ih naprave. Neko stavlja kiselu vodu, neko običnu, a mleko je obavezno, brašno zavisi koliko želite da budu guste, jaja i to je sve. A onda peče ko je u kući najveštiji. Za palačinke važi i ono pravilo da se prva obično “baci”, to jest pojede je kuvar jer se vrlo često zalepi za tiganj. Većina zna koliki im je lični rekord u broju pojedenih palačinaka, pa da Vas čujemo?!

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

Vojvodjanski

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

Vojvodjanski

Neke važne stvari



SportiCom

Vojvodjanski

SportiCom

Da pitamo

Vojvodjanski

Da pitamo

ZOOM

Vojvodjanski

ZOOM


Balkanorama

Vojvodjanski

Balkanorama
Budi human - Helena