Vojvodjanski
 

Kultura

Fruška Gora – životni vir Evrope

TV Novi Bečej • Sanja Milenković • 8. oktobar 2021. • 13:22 •

Fruška Gora – životni vir Evrope

U izložbenoj sali Ekološkog centra “Radulovački” u Sremskim Karlovcima predstavljena je samostalna autorska i kolektivna multimedijalna izložba pod nazivom "Prezentacija kulturnih, religioznih, prirodnih, turističkih i mirotvornih vrednosti Fruške gore, Svete Gore Srbije, Balkano-Panonije i Evrope". Izložba je organizovana u saradnji sa Fondacijom „Matica mira“ iz Novog Sada i Strateg projektom Novi Sad, a uz podršku opštine Sremski Karlovci, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Sašom Stojkečićem koji je i otvorio izložbu.

Za Sremske Karlovce, kao opštinu u kojoj su u velikoj meri zastupljeni voćarstvo i  vinogradarstvo, obronci Fruške Gore od nemerljivog su značaja, ocenio je Stojkečić.

Ova postavka rezultat je višedecenijskog istraživačkog rada arhitekte Vojislava Devića i obuhvata period od samog nastanka Fruške Gore do savremenog doba, predstavljajući kroz panoe i katalog na srpskom, engleskom, nemačkom i ruskom jeziku njen prirodni, kulturni i istorijski značaj. Uz rimokatoličke i protestantske, kompleks pravoslavnih manastira, kojih danas ima 17 na ovoj teritoriji, sa razlogom su Fruškoj Gori doneli naziv srpski Atos, ali je ona za razliku od Svete Gore u Grčkoj, otvorena za vernike oba pola.

Štetni uticaji i očuvanje prirodnih i kulturnih dobara Fruške Gore bili su tema i dokumentarnog filma autora mr Olivera Fojkara i Viktora Figurovskog prikazanog u okviru izložbe, objašnjava autor koji je ovom prilikom predstavio i predlog novog člana novog Ustava kao moguće rešenje ka njenoj potpunoj zaštiti od eksploatacije.

Izložba je rađena je u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture, Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, Eparhijom Sremskom i Turističkom organizacijom Vojvodine.







 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

Vojvodjanski

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

Vojvodjanski

Neke važne stvari



SportiCom

Vojvodjanski

SportiCom

Da pitamo

Vojvodjanski

Da pitamo

ZOOM

Vojvodjanski

ZOOM


Balkanorama

Vojvodjanski

Balkanorama
Budi human - Helena