Vojvodjanski
 

Kultura

Čak 97 odsto hospitalizovanih zbog kovida 19 je nevakcinisano

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 4. oktobar 2021. •

Čak 97 odsto hospitalizovanih zbog kovida 19 je nevakcinisano

Broj hospitalizovanih u kikindskoj bolnici, obolelih od Covid 19 infekcije se povećava. Danas se u ovoj zdravstvenoj ustanovi leči 31 pacijent dok je dvoje na respiratoru.

Čak 97 odsto hospitalizovanih je nevakcinisano, rekao je za našu televiziju dr Vladimir Prunić, anesteziolog, pomoćnik direktora Opšte Bolnice Kikinda.

Za dva dana, broj obolelih od Covida, hospitalizovanih u kikindskoj bolnici povećan je za pet. Danas je u ovoj zdravstvenoj ustanovi 31 pacijent. Na infektivnom odeljenju je 24 sugrađana dok se šestoro nalazi u intenzivnoj nezi. Među stacioniranim u bolnici je i jedno dete, a dve osobe priključene su na mehaničku ventilaciju. O stanju hospitalizovanih razgovarali smo sa dr Vladimirom Prunićem, anesteziologom i pomoćnikom direktora ove ustanove.

– Svi su sa srednje teškom kliničkom slikom što su na infektivnom odeljenju hospitalizovani, šest pacijenata je sa teškom kliničkom slikom, od toga je dvoje na respiratoru, odnosno invanzivnoj mehaničkoj ventilaciji. Jedan pacijent je juče skinut sa respiratora što je naš veliki uspeh i dete koje je smešteno na pedijatriji je stabilnog zdravstvenog stanja. Teška klinička slika podrazumeva da se pacijenti bore za svaki udah, kašlju, iskašljavaju, guše se, fali im kiseonika, svi su na kiseoničkoj terapiji. Njihovi rengeni pluća, prvo kad ih radiolozi vide kažu ovo su grozna pluća, znate, zdrava pluća su na snimcima crna, ovo su pluća potpuno bela, teško zasenjena, tako da dišu sa jednim malim procentom. Velik deo pluća je zahvaćen infekcijom, ostaje jedan mali deo koji nije zahvaćen, objašnjava za TV Kikindadr Vladimir Prunić, pomoćnik direktora Opšte bolnice Kikinda.

Broj onih koji su vakcinisani protiv korone, a ipak imaju teži oblik i na kraju budu hospitalizovani je svega 3 odsto u odnosu na one koji su hospitalizovani a nisu vakcinisani. Zato je vakcinacija i dalje jedini način borbe protiv obolevanja.

I ja apelujem, a i mnoge moje kolege da se vakcinišemo, primite bilo koju vakcinu, primite obe doze, sada već i treću. Mislim da treba da se vakcinišemo i na taj način sprečimo razvoj bolesti. Čak iako ni vakcina nije stopostotna zaštita, ali bar pacijenti koji su vakcinisani imaju lakšu kliničku sliku. Svi koji su vakcinisani, a hospitalizovani, mnogo bolje prođu. Bolji su i lakši su im simptomi i samim tim imaju bolju prognozu. Naravno da ima hospitalizovanih koji su vakcinisani, ali su u mnogo manjem broju, čak 97 procenata njih je nevakcinisano, jasan je dr Prunić.

Broj aktivnih slučajeva u Kikindi zaključno sa jučerašnjim danom iznosi 1011. Za poslednjih 5 dana novobolelih je još 170.Ako je smrtnost od Covid 19 infekcije oko jedan posto, to znači da se kod ovog broja obolelih bar kod dvoje očekuje smrtni ishod.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

Vojvodjanski

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

Vojvodjanski

Neke važne stvari



SportiCom

Vojvodjanski

SportiCom

Da pitamo

Vojvodjanski

Da pitamo

ZOOM

Vojvodjanski

ZOOM


Balkanorama

Vojvodjanski

Balkanorama
Budi human - Helena