Vojvodjanski
 

Kultura

Predstavljena izložba starih i retkih knjiga Gradske biblioteke u Zrenjaninu

TV Novi Bečej • Sanja Milenković • 24. septembar 2021. • 16:38 •

Predstavljena izložba starih i retkih knjiga Gradske biblioteke u Zrenjaninu

U galeriji Narodne biblioteke Novi Bečej sinoć je otvorena izložba „Stare knjige i rukopisi“ Gradske narodne bilioteke "Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina, autora Nataše Stoiljkovski i Predraga Jeremića. Priprema pomenute postavke i video zapisa, uz izradu kataloga predstavlja završnu fazu projekta čija je tema bila izučavanje stare i retke knjige Gradske biblioteke u Zrenjaninu, a koji je započet u saradnji sa matičnom bibliotekom Matice Srpske pre nepunih 5 godina.

U procesu proučavanja ovih rariteta poseban napor uložen je u iščitavanje zapisa, posveta i pečata unutar knjiga koji odaju svojevrsni identitet svakog primerka ponaosob.

U skladu sa Zakonom o staroj i retkoj bibliotečkoj građi, svaki primerak tretiran je kao poseban entitet i kulturno dobro od velikog značaja. Najstarija knjiga u posedu zrenjaninske biblioteke štampana je u Ulmu 1543. godine, a u pitanju je “Hronika svetske istorije Sebastiana Franka”.

Da prezentacija ove izložbe nije i završetak saradnje ove dve ustanove, potvrdio je i direktor Narodne biblioteke Novi Bečej, Vladimir Davidović, koji je objasnio da će u okviru Projekta zaštite stare i retke knjige, kao vredno kulturno nasleđe, biti konzervirani i trajno sačuvani određeni primerci koji se nalaze u vlasništu i ove ustanove.

Najstarija knjiga u fondu novobečejske biblioteke jeste “Trebnik”, pravoslavna bogoslužbena knjiga štampana 1749. godine u Rusiji, pod vladavinom Carice Jelisavete Petrovne, ćerke Petra Velikog.

Projekat Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin", kojim je kroz 4 faze, do sada restaurirano 57 publikacija, 2 priveza i 5 rukopisa, a u okviru kog je do kraja godine planirana zaštita još 17 starih knjiga, finansijski je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Više saznajte u TV prilogu!


 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

Vojvodjanski

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

Vojvodjanski

Neke važne stvari



SportiCom

Vojvodjanski

SportiCom

Da pitamo

Vojvodjanski

Da pitamo

ZOOM

Vojvodjanski

ZOOM


Balkanorama

Vojvodjanski

Balkanorama
Budi human - Helena