Vojvodjanski
 

Kultura

Izložba Kaleidoskop. Umetnik – Kolekcionar – Kritičar

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 2. septembar 2021. • 13:22 •

Izložba Kaleidoskop. Umetnik – Kolekcionar – Kritičar

Izložba Kaleidoskop. Umetnik – Kolekcionar – Kritičar biće svečano otvorena 3. septembra 2021. godine u 20.00 sati u Galeriji Matice srpske. Na otvaranju izložbe pozdravnu reč će uputiti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, o izložbi će govoriti dr Nikola Krstović, istoričar umetnosti, dok će izložbu svečano otvoriti msr Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju.

Povezani na jednoj izložbi Umetnik ‒ Dragan Stojkov, Kolekcionar(i) ‒ Vladimir i Borka Popović i Kritičar ‒ Ratomir Kulić ukazuju na kaleidoskop muzejske delatnosti gde svaki ugao posmatranja donosi novu sliku i saznanje o važnosti i vrednosti umetnosti. Umetnosti nema bez slikara koji je stvara, ona nema svoju svrhu ako nema kolekcionara koji je sakupljaju, a nema trajnost bez kritičara koji je tumače i predstavljaju javnosti. Izložba je zamišljena kao jedinstveni kaleidoskop kroz koji se oni prepliću i prelamaju stvarajući jedinstvenu predstavu o delatnosti, osobenostima i vrednostima Galerije Matice srpske.

UMETNIK – Dragan Stojkov
Umetnik Dragan Stojkov je dugogodišnji prijatelj Galerije Matice srpske, koji je tokom prethodnih godina poklonio mnogobrojne radove. Kao slikar duge karijere, Stojkov je prolazio kroz različite faze svog stvaralaštva u likovnom i tematskom smislu. U stvaralaštvu Dragana Stojkova prepoznaje se težnja ka bezvremenoj slici, univerzalnoj ikoni u kojoj je prostor alegorično izmešten. Prostor njegovih kompozicija nastanjen je pažljivo odabranim elementima kako bi se izgradila vizuelna enigmatična pripovest sugestivne snage. U zajedničkoj težnji i potrazi za adekvatnim odgovorima kao rezultat zamišljene izložbe, Galerija Matice srpske dobila je na dar poklon-zbirku Dragana Stojkova, te je tako u Galeriju pristigao još jedan važan opus umetničkih dela.

KOLEKCIONAR(I) – Vladimir i Borka Popović
Vladimir i Borka Popović iz Beograda, po vokaciji profesori, po svom opredeljenju ljubitelji i posvećenici umetnosti koji već dve i po decenije pasionirano sakupljaju umetnička dela, poseduju jednu od najboljih i umetnički najvrednijih privatnih kolekcija srpske umetnosti XIX i XX veka. Zbirka predstavlja umetnički i kulturno-istorijski izuzetno vrednu i vizuelno bogatu celinu koju odlikuje raznovrsnost autora (Uroš Predić, Paja Jovanović, Nadežda Petrović, Sava Šumanović, Ljuba Ivanović, Nedeljko Gvozdenović, Leonid Šejka, Milić od Mačve, Vladimir Dunjić, Milan Tucović i dr.) i autorskih koncepcija, tehnika i tema, kao i širok hronološki okvir dug više od jednog veka.

KRITIČAR – Ratomir Kulić
Izabrani kritičar, odnosno istoričar umetnosti je Ratomir Kulić, dugogodišnji kustos i konzervator Galerije Matice srpske koji je svojim humanističkim pristupom muzejskom poslu tokom četiri pune decenije ostavio dubok trag u radu naše ustanove. Izložena kao eksponat Kulićeva knjiga Smrt umetnosti i reanimacija kulture.„Istorijsko-umetnički govor i njegovi muzeološki ishodi” koja predstavlja filozofsko razmatranje pitanja umetnosti i promišljanje o suštini umetničkog dela, njegovoj muzealizaciji i sveopštem značaju za kulturu, potvrđuje ga još jednom kao široko obrazovanog muzejskog mislioca duboko zamišljenog nad brojnim pitanjima umetnosti i muzejske delatnosti.

Autori izložbe i pratećih publikacija Kaleidoskop. Umetnik – Kolekcionar – Kritičar su dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, dr Snežana Mišić, muzejski savetnik, mr Danilo Vuksanović, viši konzervator.

Tokom trajanja izložbe posetioce očekuje prateći program petkom u 19.00 sati:
    • 10. septembar – autorsko vođenje kroz izložbu dr Snežane Mišić i mr Danila Vuksanovića
    • 24. septembar – razgovor sa Kolekcionarima – Vladimir i Borka Popović
    • 1. oktobar – razgovor sa Umetnikom – Dragan Stojkov
    • 8. oktobar – razgovor sa Kritičarem – Ratomir Kulić.

Izložba je priređena u okviru projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022. i platforme „Kaleidoskop kulture”.

Realizaciju izložbe i pratećih publikacija omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

Vojvodjanski

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

Vojvodjanski

Neke važne stvari



SportiCom

Vojvodjanski

SportiCom

Da pitamo

Vojvodjanski

Da pitamo

ZOOM

Vojvodjanski

ZOOM


Balkanorama

Vojvodjanski

Balkanorama
Budi human - Helena