Vojvodjanski
 

Društvo

Projekat „Zaštita divljih ptica = Zaštita staništa = Zaštita ljudi”

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 13. septembar 2021. • 08:39 •

Projekat „Zaštita divljih ptica = Zaštita staništa = Zaštita ljudi”

Klimatske promene i ranjivost ekosistema dovele su do opasnosti pojave različitih patogenih agenasa koji imaju veliki uticaj na divlje ptice i zdravlje ljudi. Divlje ptice igraju važnu ulogu kao rezervoari domaćini i prenosioci zoonotskih emergentnih virusa u Centralnu Evropu, uključujući prekogranične regione Srbije i Mađarske.

Vodeći korisnik Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad”, i korisnici: preduzeće Državne šume “GEMENC CPLC.” iz Baje (Mađarska) i Javno preduzeće „Vojvodinašume” Petrovaradin zajedno realizuju projekat „Zaštita divljih ptica = Zaštita staništa = Zaštita ljudi“ (skraćenog naziva BirdPROTECT, sa oznakom HUSRB/1903/12/0049) u okviru Interreg–IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Projekat je započet u oktobru 2020. godine sa periodom trajanja od 18 meseci. Ukupni budžet projekta je 358.228,89 evra za sve partnere.

Opšti cilj ovog projekta je da se obezbedi očuvanje i održivost populacija divljih ptica praćenjem prisustva virusa ptičjeg gripa (AIV) i virusa zapadnog Nila (WNV) u zaštićenim vodenim staništima pokrajine Vojvodine u Srbiji i okruga Bacs-Kiskun u Mađarskoj. Posebna korist projekta ogleda se u praćenju prisustva i vrste prisutnih virusa među divljim pticama što pruža informacije o mogućoj pretnji od novih epidemija. Takođe, projekat podiže svest, jača kapacitete za kontrolu novih zoonotskih virusa i poboljšava bazu naučnog znanja. Rezultati uključuju prekogranično praćenje divljih ptica i analizu koja rezultira izradom Procene rizika i studije izvodljivosti koja pruža buduća uputstva za upravljanje rizikom, kao i GIS bazom podataka koja služi kao osnova za inicijativu u politici očuvanja prirode i dalji naučni razvoj. Projekat će takođe doprineti jačanju tehničkih kapaciteta za praćenje emergentnih zoonotskih bolesti partnerskih institucija.

U okviru projekta „BirdPROTECT“, projektni partneri zajedničkim koordinisanim aktivnostima, od kraja prošle godine intenzivno rade na terenskom uzimanju uzoraka ptica za analizu.

Aktivnosti na uzimanju uzoraka se sprovode i tokom septembra meseca. Tako se u prethodne 2 nedelje ali i tokom ove nedelje, u saradnji i dogovoru sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, uzorci uzimaju na Labudovom oknu (u okviru SRP „Deliblatska peščara“) na kojem se u organizaciji ovog Društva održava prstenovački kamp. Članovi društva ovaj kamp sprovode već duži niz godina, a ove godine su nam pomogli da uzorkovanje uradimo u okviru njihovog kampa i to na pticama koje su mrežama uhvaćene kako bi se prstenovale.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

Vojvodjanski

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

Vojvodjanski

Neke važne stvari



SportiCom

Vojvodjanski

SportiCom

Da pitamo

Vojvodjanski

Da pitamo

ZOOM

Vojvodjanski

ZOOM


Balkanorama

Vojvodjanski

Balkanorama
Budi human - Helena