instagram
 
instagram

Kultura

Božićna izložba u Bajmoku

RTV Subotica • Silvia Martinović • 7. decembar 2023. • 12:17 •

Božićna izložba u Bajmoku

Jubilarna, 20. Božićna izložba u organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra u Bajmoku otvorena je sinoć. U prostorijama Mesne zajednice prisutni su imali priliku da vide više od 1.500 eksponata od preko 40 izlagača.

Izložba je otvorena uz prigodan program, u kom su učestvovali i učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“, koji pohađaju časove bunjevačkog jezika sa elementima nacionalne kulture. Vredna deca su pravila i ukrase i tradicionalni božićni kolač, uz pomoć učiteljice Svetlane Mormer.

- Ovaj put smo se odlučili da pravimo Božićnjak. Imali smo pomoć od Marije Bošnjak, ona nam je sve objasnila. Deca su se jako lepo snašla u pravljenju figurica, sve figurice su napravili sami. Pravili su po pet figurica: pet ruža, pet Isusovih rana, pet ptica, znači od svega po pet, kao simbole za Božićnjak, čak su i kraljeve samI napravili, videli su da se to sve pravi iz jednog poteza. Seckali su makazicama, znači tehniku su potpuno usvojili, i na kraju smo premazali jajima, zaboli na čačkalice, i tako stavili sve te figurice na Božićnjak.

Izlagači ističu da pravljenje ukrasa uopšte nije teško, pogotovo kada cela porodica učestvuje u izradi. Tako je i u porodici Gize Novak.

- Već su kraći dani, pa uspevamo malo da se nađemo, da se družimo malo više, da se pripremamo za praznik, spremamo zajednički hranu, što nam svima čini zadovoljstvo, kako starijim članovima porodice, tako i mlađima. Trudimo se da se družimo i da budemo što više zajedno.

Tradicionalnu Božićnu izložbu je i ove godine organizovao Bunjevački kulturni centar iz Bajmoka.

- Tradicionalno, svake godine se trudimo da izložbu prilagodimo uslovima života sa jedne strane, a sa druge strane želimo da mobilišemo što je moguće veći broj familija da se aktiviraju u pripremi izložbe, samim tim kreativnost, rad, umeće, sposobnost u realizaciji takvih maštovitih predmeta vezano za Božić ukrašavaju i podižu i prenose sa starijih na mlađe generacije očuvanje jednog tradicionalnog, najvećeg hrišćanskog praznika, Božića - izjavio je Branko Pokornić, predsednik BKC.

Božićna izložba će biti otvorena do 10. decembra, svakog dana od 9 do 18 časova.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena