instagram
 
instagram

Društvo

Svetski dan zaštite životne sredine – koliko i kako štitimo okolinu?

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 5. jun 2024. • 13:19 •

Svetski dan zaštite životne sredine – koliko i kako štitimo okolinu?

Poboljšanje kvaliteta vazduha, više zelenila u gradu, više šume po obodima grada, samo su neke od stavki koje je neophodno podići na viši stepen, a kako bismo poboljšali kvalitet našeg okruženja, ističu iz organizacije CEKOR Subotica na Svetski dan zaštite životne sredine.

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se od 1972.godine, a sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme, kao i na značaj očuvanja životne sredine. Tim povodom proverili smo na koji način Subotičani vode računa o okolini.

-Trudim se da odvajam otpad, dete takođe učim da ne ostavlja za sobom otpad po ulici, to je ono što mi možemo- kaže jedna sugrađanka, dok drugi sagovornik ističe da i zdrav način života čuva okolinu – Trudim se da što više idem peške ili vozim biciklu, kad god je to moguće. Na taj način izbegavam gužve, a i dobro je za mene i okolinu naravno.

Situacija u našem gradu je kompleksna kada je reč o zaštiti životne sredine, objašnjava ispred Udruženja Centar za ekologiju i održivi razvoj Subotica, Zvezdan Kalmar. Kvalitet vazduha, više zelenila, neke su od stavki koje je neophodno poboljšati.

-Kvalitet vazduha se mora poboljšati, poboljšanjem načina saobraćaja u gradu. Imali smo tu kampanju prošle godine, više vožnje bicikala, hodanja, javni prevoz, manje zadržavanja automobilima u gradu...Druga stvar je da u gradu nedostaje zelenila, nema ga dovoljno, a ono je ključno da se prirodno rashladi okolina, štiti od vetra, a u slučaju velikih padavina takođe je zelenilo zaštita.

Ono što je još problematično u našem gradu je i nedostatak šuma. U okolini Subotice nedostaju šume, objašnjava naš sagovornik. Mora se značajno pristupiti i pošumljavanju, neophodno bi bilo regulisati i to da vlasnici poljoprivrednih zemljišta bilo javnih ili privatnih, uspostave zaštitne pojaseve. To bi bila zaštita od erozije, ali i zaštita od odnošenja plodnih slojeva. Kada je reč o otpadu, naš grad je jedan od naprednijih po pitanju prikupljanja, selekcije, ipak ima prostora za poboljšanje.

-Mi imamo uspostavljenu određenu vrstu prikupljanja i razdvajanja otpada, ipak neophodno je preći na šire razdvajanje otpada. Cilj je doći do situacije većeg odvajanja organskog, komunalnog, reciklabilnog otpada. Važna stvar je i prečišćavanje voda.

Kada je reč o zaštiti životne sredine veoma važni su i projekti o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, podseća naš sagovornik. Grad je krenuo u tom pravcu, ali takođe i tu ima dosta prostora za modifikaciju.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena