instagram
 
instagram

Društvo

Talentovani đaci predstavili svoje izume na Projektnoj nedelji

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 14. maj 2024. • 12:02 •

Talentovani đaci predstavili svoje izume na Projektnoj nedelji

Talentovani učenici i ove godine predstavili su svoje izume na Projektnoj nedelji koju tradicionalno organizuje Tehnička škola „Ivan Sarić“, a osim subotičkih srednjoškolaca, učešće su uzeli i osnovnici, kao i učenici iz nekoliko gradova iz Srbije i iz Mađarske i Hrvatske.

Maturanti sa smera bravar-zavarivač izradili su mini maketu vetrogeneratora koji proiuzvodi energiju zahvaljujući vetru. Kako priča jedan od članova šestočlane ekipe, Uroš Lazić, ideja je potekla iz kompanije u koju idu na praksu a koja se upravo bavi proizvodnjom ovakvih vetrenjača.

„Trebalo nam je oko tri meseca da ga sastavimo, a najviše vremena nam je oduzelo telo vetrogeneratora. Posle toga smo montirali motor, pošto nismo mogli da nađemo motor koji pravi struju jer nam treba vetar, pa smo došli na ideju da stavimo elektromotor od tri volta da malo okreće,“ obajašnjava Uroš.

Učenici Milan Bogavac i Marko Zvekan izradili su rampu za parking iza Tehničke škole „Ivan Sarić“.

„Ima dva načina rada – ručni i na karticu ili na tag. Zanimljivo nam je ono što učimo i hteli smo da primenimo to znanje i da ga usavršimo,“ kaže Milan.

Ovo je 16. Projektna nedelja, a svake godine učestvuje sve više učenika i škola - osim pet srednjih i pet osnovnih škola, kao i vrtića iz Subotice, ove godine došli su i gosti i to iz Kragujevca, Užica, Valjeva, Vlasotinca, Đakova, Segedina i Đenđeša.

Manifestaciju su podržali Poslovni inkubator i lokalna samouprava.

„Posebna kategorija jesu naše gostujuće škole gde želimo da predstavimo šta je ono što mi radimo i da i njima to uđe u krvotok i da posle u svojim sredinama nastave ovakvu priču,“ rekao je Željko Rajčić, direktor Tehničke škole „Ivan Sarić“.

„Mi kao mesto gde uspeh počinje zaista želimo da podržavamo ovakve aktivnosti, već i sve što ćemo sprovoditi sa školom Ivan Sarić i drugim školama koje žele da rade na tome da se potencijal vas unapređuje i usmerava u najboljem mogućem smeru,“ istakla je Ljubica

„Važnost i cilj ove manifestacije je da vam omogući i pruži priliku da prikažete vaše znanje i veštine i napravite prve korake u smislu profesionalne afirmacije i usavršavanja,“

Na ovogodišnjoj Projektnoj nedelji predstavilo se više od stotinu projekata.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena