instagram
 
instagram

Društvo

U subotu otvaranje podvožnjaka za saobraćaj

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 13. decembar 2023. • 13:32 •

U subotu otvaranje podvožnjaka za saobraćaj

Radovi na podvožnjaku kod Nove opštine pri kraju su, što znači da će uskoro biti i pušten u saobraćaj. Prvo će tamo krenuti drumski saobraćaj, u subotu 16.decembra, dok će pešaci i biciklisti podvožnjak moći da koriste od petka 22.decembra, najavili su nadležni prilikom obilaska radova i naveli da nakon toga sledi početak radova na Majšanskom mostu i podvožnjaku kod „Pionira“.

Podvožnjak u Maksima Gorkog je za saobraćaj zatvoren od 1.jula, kada su počeli radovi na njegovoj rekonstrukciji. Više od pet meseci kasnije, nazire se njegovo ponovno puštanje u saobraćaj, a kako nadležni napominju bio je to jedan od zahtevnijih objekata na trasi brze pruge. Stari podvožnjak je imao 5 železničkih koloseka, novi će imati 11, rekla je Anita Dimoski, pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za železnički i intermodalni transport i zahvalila se građanima na strpljenju.

„Podizvođač „Karin komerc“ je u nenormalno kratkom roku završio, ovo je zahtevan objekat, dugačak 200 metara, sa „u“ kadama, sa centralnim delom dugim oko 60 metra i širokim 30 metara. Ovde se danonoćno radilo, što ste imali priliku da vidite, sa druge strane čitav tim nadzornih organa je neprekidno pratio kvalitet izvedenih radova, tako da sa podizvođačem, glavnim izvođačem, nadzorom zaista možete biti sigurni u tehničkom smislu da je objekat sa maksimalnim kvalitetom“ – zaključila je Dimoski.

Podvožnjak koji će u subotu biti pušten u rad za drumski saobraćaj, a  sledećeg petka za pešake i bicikliste, jedan je od sedam objekata koji se u Subotici radi na trasi pruge. Nakon njega preostaje da se završe još tri – u Kosovskoj, gde su radovi u toku, Majšanski most i kod Pionira, gde će rekonstrukcija uskoro početi.  Pomoćnica ministra napominje da će saobraćajnice biti zatvorene istovremeno, ali i da će se sve raditi u koordinaciji sa komunalnim službama.

„Upravo puštanjem drumskog saobraćaja na ovoj lokaciji izvođaču radova se omogućava da otpočne sa rekonstrukcijom Majšanskog mosta, pripreme su već izvršene. Ostao nam je podvožnjak u Lošinjskoj ulici i u  Kosovskoj ulici, sada se završava podvožnjak, a u delu nad somborskom prugom biće nadvožnjak.“

Gradonačelnik Stevan Bakić je prilikom obilaska izrazio zadovoljstvo što su radovi na rekonstrukciji podvožnjaka okončani u roku, s obzirom na to da se radi o najvažnijoj saobraćajnici u Subotici.

„Odmah nakon puštanja u saobraćaj podvožnjaka u Maksima Gorkog, prelazi se na rekonstrukciju  podvožnjaka u Lošinjskoj i Majšanskog mosta i mi smo onda „na konju“, kada krene da funkcioniše saobraćaj. Biće mnogo lakše za odvijanje saobraćaja, biće manje gužvi i za naše Subotičane, moći će lakše da se kreću“ – dodao je Bakić.

Kako su nadležni istakli, problema sa nakupljanjem atmosferskih voda na podvožnjaku ne bi trebalo da bude, tamo su ugrađene dve crpne stanice sa retenzijom, koje su već u funkciji, a uskoro bi trebalo da se reši problemi i u Bajnatskoj ulici. Rok za završetak brze pruge od Novog Sada do Subotice je kraj 2024.godine

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena