instagram
 
instagram

Društvo

Predavanje o vršnjačkom nasilju – da li su deca dovoljno upućena?

RTV Subotica • Silvia Martinović • 13. decembar 2023. • 13:35 •

Predavanje o vršnjačkom nasilju – da li su deca dovoljno upućena?

Predavanje o vršnjačkom nasilju, kao sve učestalijem problemu savremenog života, organizovano je danas u Politehničkoj školi.

Vršnjačko nasilje nije novost, međutim, danas sve češće dolazi do većih, pa čak i tragičnih posledica, pa je zato bitno da deca nauče kako da rešavaju sukobe na miran način.

- Mislim da deca nisu dovoljno upućena, i da treba dosta da se priča o tome da bi se sprečilo u budućnosti, da se to ne dešava, i treba to samo da se rešava pričom i mirnim razgovorom - veli učenica Tara Tešović.

Da bi učenici naučili više o metodama mirnog rešavanja sukoba, Fondacija „Profesura” je inicirala predavanje o maloletničkoj delinkvenciji, pozivajući dr Ratomira Antonovića iz Niša, koji je stučnjak za ovu temu. Stela Šarović, profesorka književnosti i osnivač Fondacije „Profesura“ istakla je:

- Među njegovim poslednjim radovima koje je pisao su i radovi baš na ovu temu, pa smo mislili da bi najbolje bilo iz prve ruke da čujemo o ovom fenomenu koji je u našem društvu, nažalost, aktuelan.

Da bi shvatili suštinu problema, prvo moramo prihvatiti činjenicu da potrebe današnje dece i potrebe dece od pre deset ili više godina nemaju ništa zajedničko — veli stručnjak dr Ratomir Antonović.

- Njihove navike su potpuno drugačije, njihovi kulturološki obrasci su potpuno drugačiji, njihovi obrasci ponašanja su potpuno drugačiji, oni ne uče i ne obrazuju se na način kao što se to radilo pre 10-15-20 godina, nego oni danas imaju potpuno druge uzore, druge izbore, oni se ponašaju na način koji nama, koji nismo mnogo stariji od njih, nije razumljiv.

Sagovornik ističe kako promene zapravo nisu loše, samo se treba prilagoditi novonastalim situacijama.

- Ne treba deci zabranjivati ni internet, ni mobilne telefone, ne treba ih distancirati od nekog napretka i progresa, nego im treba dati samo neko uputstvo kako pravilno da upotrebljavaju savremenu tehnologiju da postanu školovaniji, pametniji, inteligentniji, obrazovaniji, informisaniji, a ne da tu savremenu tehnologiju koriste u nekom negativnom smislu.

U taj tok treba uključiti i stručnjake i školu, a svakako je velika odgovornost i na roditeljima, pa je smanjivanje broja slučajeva vršnjačkog nasilja moguće samo uz zajedničke napore  – ističe stručnjak.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena