Yunet
 

Zdravlje

Hitna služba Doma zdravlja apeluje na sugrađane: Pazite na zdravlje tokom toplotnog talasa

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 4. jun 2024. •

Hitna služba Doma zdravlja apeluje na sugrađane: Pazite na zdravlje tokom toplotnog talasa

Tokom letnjih vrućina, zbog direktne i prekomerne izloženosti suncu i toploti, mogu se javiti različita neprijatna stanja usled poremećaja telesne temperature, poput toplotnog osipa, grčeva ili toplotne slabosti. Najveći razlog za zabrinutost predstavljaju sunčanica, zbog svoje učestalosti, te toplotna iscrpljenost i toplotni udar zbog težine i ozbiljnih komplikacija koje mogu izazvati. U periodu od 24 sata Služba Hitne mediicnske pomoći Doma zdravlja obavi četrdesetak pregleda.

-„ U tim situacijama je potrebno unositi što više tečnosti, izbegavati izlazak iz kuće, najčešće od 15 do 18 h, nakon toga mogu. Pacijenti se najčešće javljaju usled gušenja, padova, gubljenja svesti, ujeda insekata i saobraćajnih nezgoda, to je nešto što se sada najčešće javlja,” rekla nam je dr Sanja Medović.

Simptomi toplotnog udara najčešće su povišena telesna temperatura, vrtoglavica, povraćanje, gubitak svesti, povraćanje, mada je sve individualno I razlikuje se od pacijenta do pacijenta. U ovim slučajevima, najbolje je kontaktirati lekara i ne preskakati terapiju naročito kod hroničnih bolesnika, dodaje naša sagovornica.

-„Preporuka je da pacijenti mogu da izlaze i da se šetaju u ranim jutarnjim i u večernjim satima, od 6 pa na dalje.”

U najtoplijem delu dana poželjno je izbegavati naporan fizički rad, nositi laganu, široku odeću svetlih boja, od prirodnih materijala, uz redovno unošenje što više tečnosti pre svega vode.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena