Yunet
 

Turizam

Kapija kikindske Suvače zvanično je otvorena za posetioce

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 11. april 2024. •

Kapija kikindske Suvače zvanično je otvorena za posetioce

Kikindska Suvača jedan je od retkih preostalih mlinova na konjski pogon, a Kikinda je po njoj itekako prepoznatljiva. Blago našeg grada nalazi se na adresi Nemanjina 118, a od utorka do subote možete obići Suvaču od 10 do 16 časova.

Kikindska Suvača jedna je retkih preostalih mlinova na konjski pogon, a Kikinda i njeni stanovnici smatraju je pravim blagom. Narodni muzej Kikinda godinama unazad brine o Suvači, sprovodi različite radionice za decu, a kako je proleće stiglo sezona poseta starom mlinu je zvanično otvorena.

-Suvača je 2020. godine doživela novo ruho, restaurirana je, što omogućava da postane jedan turistički potencijal u pravom smislu. Očekujemo veliki broj posetilaca ove godine, van Kikinde i samih Kikinđana, najpre bismo voleli da vidimo naše sugrađane. Kikinđanima je ulaz besplatan, jer Suvača pripada njima, a organizovane grupe posete plaćaju 50 dinara po osobi, rekao je Dragan Kiurski Narodni muzej Kikinda.

Suvača je pod zaštitu države stavljena 1951. godine, a 1990. proglašena je za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Prošle godine jedinstveno kikindsko blago posetilo je 4.500 posetilaca. Svi zainteresovani kikindsku Suvaču mogu da posete od utorka do subote u periodu od 10 do 16 časova.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena