Yunet
 

Sport

Da li ste znali da je Aleksandar Aca Čolak bio vodeći stručnjak u svetu konjičkih i kasačkih sportova?

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 17. maj 2024. •

Da li ste znali da je Aleksandar Aca Čolak bio vodeći stručnjak u svetu konjičkih i kasačkih sportova?

Aleksandar Aca Čolak ostavio je neizbrisiv trag kao vodeći stručnjak i entuzijasta u svetu konjičkih kasačkih sportova na ovim prostorima. Njegovo ime postalo je sinonim za kvalitet i predanost, te će nesumnjivo biti primer i inspiracija budućim generacijama ljubitelja ovog sporta iz Kikinde. Nakon što je hipodrom u Kikindi obnovljen 1980. godine, opremljen kvalitetnom travnatom stazom B kategorije, konjički kasački sport doživeo je svoj preporod. Aleksandar Čolak, zajedno s Jovicom Daljom, koji se nedugo pre toga doselio iz Južnog Banata, stao je na čelo pokreta za oživljavanje ovog sporta. Njihov entuzijazam brzo je zarazio mnoge Kikinđane, posebno ugledne zemljoradnike, motivišući ih da investiraju u vrhunska kasačka grla.

U godinama koje su usledile, Kikinda je ponosno pratila kako se lokalni i regionalni takmičari nadmeću, donoseći živost i uzbuđenje na hipodrom. Aleksandar Čolak, diplomac čuvene futoške poljoprivredne škole i strastveni stočar, bio je jedan od osnivača Konjičkog kluba “Banat”. Njegova prva kasačka kobila, Giza, brzo je postala poznata osvajajući nagrade širom Jugoslavije. Nakon teške povrede i dugog oporavka, Giza je prešla u priplod, ostavivši za sobom izuzetno potomstvo, uključujući pastuva Gordona, koji je nastavio uspešnu porodičnu tradiciju. Čolak je potom nabavio još jedno izuzetno grlo, Žakinu, od Zvonka Bogdana, poznatog pevača i sportiste, što je dodatno učvrstilo njegov ugled kao jednog od najistaknutijih ljubitelja konjičkih trka u regionu. Svakom novom sezonom, pažljivo odabrana kasačka grla Aleksandra Čolaka nastavljala su da osvajaju važne trke, čime su donosila slavu i finansijsku korist njihovim vlasnicima i obožavaocima ovog elegantnog sporta.

Zahvaljujući predanosti i viziji Aleksandra Čolaka, konjički kasački sport u Kikindi nije samo oživeo, već je postao sinonim za izuzetnost i strast prema konjima. Njegovo nasleđe će živeti kroz sve one koji nastavljaju njegovim stopama, negujući ljubav prema ovom prelepom sportu. Kroz uspone i padove, Aleksandar Aca Čolak ostaje trajni simbol jedinstva između čoveka i konja na kikindskom hipodromu, inspirišući sve koji se dive lepoti i eleganciji konjičkih trka.

Izvor: ,,Grive kikindske” autor Dragan P. Strajnić

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena