Yunet
 

Kultura

Predstava „Svetislav i Mileva” prva predstava na srpskom jeziku izvedena u Narodnom pozorištu

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 11. jun 2024. •

Predstava „Svetislav i Mileva” prva predstava na srpskom jeziku izvedena u Narodnom pozorištu

Zgrada u kojoj se danas nalazi Narodno pozorište Kikinda sagrađena je 1893. godine. Na ovoj lokaciji nekada je bio restoran Nacional, a danas je deo prostorno kulturno-istorijske celine Gradskog jezgra Kikinde i igra važnu ulogu u kulturnom životu grada i svih Kikinđana. Narodno pozorište Kikinda osnovano je 2. decembra 1950. godine kao Gradsko pozorište, da bi status profesionalnog teatra steklo tek 1992. godine. Pozorište je nekoliko puta menjalo naziv. Osnovano je najpre kao Gradsko pozorište, da bi 1953. godine bilo preimenovano u Gradsko amatersko pozorište, a od aprila 1956. godine nosilo je naziv Narodno amatersko pozorište. Današnji naziv, Narodno pozorište Kikinda, dobilo je 27. juna 1991. godine, a već sledeće godine postalo je profesionalno pozorište.

Pre osnivanja pozorišta, u Kikindi su se od 1796. godine mogle videti samo predstave gostujućih glumačkih trupa. Prva predstava na srpskom jeziku izvedena je 1824. godine – bio je to Sterijin komad „Svetislav i Mileva” koji je pripremila grupa kikindskih omladinaca i studenata. Premijera je održana 1834. godine u gostionici „Kod zlatnog pluga”, koja se nalazila u današnjoj Dositejevoj ulici, čime je označen početak stalnog pozorišnog života u Kikindi. Godina 1950. bila je ključna za dalji kulturni razvoj Kikinde, jer je tadašnji Izvršni odbor Narodnog odbora grada Kikinde doneo rešenje o obrazovanju „Uprave Gradskog pozorišta” sa ciljem preduzimanja potrebnih mera za otvaranje pozorišta. Prva predstava izvedena za građanstvo bila je „Koštana” Borisava Stankovića, 2. decembra 1950. godine u režiji Save Pavlovića.

Zgrada pozorišta je prošla kroz nekoliko faza rekonstrukcija kako bi se unapredili uslovi za rad. Prva velika rekonstrukcija započeta je 1978. godine, kada su rekonstruisane glumačke garderobe, sanitarni čvor i zamenjen crep na krovu sale. Tokom 1992. godine, izgrađena je pomoćna zgrada za odlaganje kostima i scenografije. Rekonstrukcije su izvođene i 1993. i 2003. godine, a decembra 2019. godine, pozorište je dobilo novi foaje.

Kikindski ansambl se tokom decenija oprobao u različitim žanrovima – od klasične i savremene drame, komedija, tragedija, mjuzikla, predstava iz narodnog života do predstava za decu. Predstave sa najdužim stažom i najvećim brojem izvođenja su „Pa izvol’te u Sakule”, „Crvenkapa i zbunjeni vuk”, „Preljubnici”, „Nastojnik”, „Slavuj i kineski car”. Predstave se igraju na velikoj sceni, a od 1959. godine i na maloj sceni.

Do oktobra 2019. godine, Narodno pozorište Kikinda premijerno je prikazalo 337 predstava, kontinuirano obogaćujući kulturni život grada i regiona. Narodno pozorište Kikinda je značajan kulturni centar, a njegova bogata istorija svedoči o strasti i posvećenosti generacija koje su radile na njegovom razvoju. Od prvih predstava u gostionici „Kod zlatnog pluga” do savremenog profesionalnog pozorišta, ono ostaje stub kulturnog identiteta Kikinde.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena