Yunet
 

Kultura

U Istorijskom arhivu Kikinda otvorena izložba ,,Kikindski izbori”

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 8. jun 2024. •

U Istorijskom arhivu Kikinda otvorena izložba ,,Kikindski izbori”

Istorijski arhiv Kikinda pruža jedinstvenu priliku svim sugrađanima da posete izložbu koja na informativan i edukativan način prikazuje istoriju izbora u našem regionu. Izložba obuhvata period od početka obnavljanja višestranačja početkom devedesetih godina, pa sve do izbora održanih u junu 2020. godine. Izložba, koju su pripremili Srđan Sivčev i Nikola Radosavčev, pruža uvid u političku i društvenu evoluciju kroz prizmu izbora. Izloženi su brojni dokumenti, fotografije, plakate i pamflete koji oslikavaju različite izborne cikluse i političke promene koje su obeležile našu noviju istoriju.

-„ Ova izložba je zanimljiva posetiocima jer se dotiče života svakog pojedinca. Svako može da prepozna nekog bliskog, da vidi kakav je bio u prošlosti, i da posmatra političke procese na lokalnom nivou Kikinde. Inspiracija za realizaciju izložbe došla je iz činjenice da je 2024. godina izborna godina, pa smo želeli da napravimo omaž i retrospektivu svih lokalnih izbora u Kikindi od obnove višestranačja. Tokom devedesetih godina došlo je do posebne dinamike, sa sukobima demokratske, proevropske i građanske opozicije protiv SPS-a, JUL-a i radikala. To se posebno videlo na lokalnom nivou u Kikindi, gde je 1996. godine opozicija pobedila, što se reflektovalo na izborni i propagandni materijal. Meni je najzanimljivija bila 2004. godina, kada je na lokalnim izborima bilo skoro 30 kandidovanih lista, uključujući mnoge grupe građana i druge zanimljive ličnosti,” rekao je Srđan Sivčev, direktor Istorijskog arhiva Kikinda.

Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada Kikinde, istakao je da ova izložba pruža detaljan uvid u promene političkih vremena i aktera, kao i u poruke i slogane.

– „U tome leži suština našeg političkog života – akteri su se menjali, neki su još uvek aktivni na političkoj sceni, dok drugih više nema među nama. Kroz ovu izložbu možemo da vidimo istorijat koji je izuzetno važan za sve nas, kako bismo se podsetili svih događaja koji su se odigrali u političkom životu našeg grada,” rekao je Bogdan.

Izbori za predsednika opštine iz 2004. godine pokazali su se u kikindskoj parlamentarnoj istoriji najveći stepen demokratije do sada, jer se glasalo za soobu, a ne za listu. Za predsednika tadašnje opštine Kikinda izabran je Branislav Blažić, ispred Srpske radikalne stranke sa osvojenih 58 odsto glasova. Na izborima iz 2012. godine Srpska napredna stranka pozicionirala se kao najjača politička organizacija na republičkoj I lokalnoj sceni, što je krunisano formiranjem opštinske vlasti u septembru 2013. godine čioji je SNS bio glavni nosilac. Na izborima iz 2016. I 2020. godine SNS je potvrdio svoj dominantni status na kikindskom političkom nebu, koji je ponovo opravdan na nedavno održanim izborima.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena