Yunet
 

Kultura

Prihvatanje kulturoloških razlika kroz projekat „Indonezija u Gimnaziji”

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 16. maj 2024. •

Prihvatanje kulturoloških razlika kroz projekat „Indonezija u Gimnaziji”

U okviru Nedelje sećanja i zajedništva u Gimnaziji „Dušan Vasiljev” predstavljena je Indonezija. Naime, inspiracija za ovaj projekat bio je Ifal, učenik na razmeni koji pohađa kikindsku Gimnaziju skoro godinu dana.

U Gimnaziji „Dušan Vasiljev” organizovan je program pod nazivom „Indonezija u Gimnaziji” u okviru Nedelje sećanja i zajedništva. Đaci škole odabrali su ovu daleku zemlju inspirisani Ifalom, učenikom na razmeni, koji skoro godinu dana pohađa Gimnaziju „Dušan Vasiljev”. Ifal je predstavio kulturu, običaje i verovanja svoje zemlje, a svojim boravkom u Kikindi stekao je mnogobrojne prijatelje i istakao je da je izuzetno dobro prihvaćen u društvu.

-Najviše mi se dopada hrana, a život u Srbiji je dobar. U početku mi je bilo teško da se priviknem, ali sada je okej. Upoznao sam dosta prijatelja, istakao je Muhammad Gashif Darynaufld učenik na razmeni.

-Ovaj projekat je započeo na inicijativu naših učenika zbog Ifala koji je sa nama ove školske godine. Kada smo ga započeli podrazumevao je izvestan period istraživanja, a Ifal nam je bio pomoć, on je diktirao ono što možete ovde videti, dodala je Danijela Mandić Putić profesorica srpskog jezika i književnosti Gimnazija „Dušan Vasiljev”.

-Učenik je imao želju da predstavi svoju zemlju odakle dolazi i pomoglo mu je tridesetak učenika u samoj izradi svih ovih predmeta. Pored ovog projekta, učenici su pokrenuli humanitarnu akciju skupljanja garderobe, školskog pribora i dečijih igračaka za dečije selo u Sremskoj Kamenici. Zahvaljujući tome potpisaćemo sporazum o uzajamnoj saradnji i na taj način ostvariti još jedno prijateljstvo, zaključila je Mirjana Dražić direktorica Gimnazije „Dušan Vasiljev”.

Pored mnogobrojnih đaka, profesora i roditelja, projektu je prisustvovao i gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač sa svojim saradnicima.

-Čast mi je da smo gradonačelnik i ja u mogućnosti da podržimo ovaj projekat. Drago mi je da su inicijativu pokrenuli upravo đaci inspirisani Ifalom. On je dobar primer mladog čoveka koji je izašao iz svojih okvira i došao u nepoznatu zemlju da upozna ljude, kulturu i običaje, a to je za svaku pohvalu, rekla je Valentina Mickovski članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje.

Kroz ovu vrstu projekta prikazana je kulturološka razlika, a cilj je da se ljudima podigne svest o tome koliko je značajno prihvatanje razlika u društvu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena