Yunet
 

Kultura

Izložba „Mala lila haljina” predstavlja spoj umetnosti i elegancije

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 3. april 2024. •

Izložba „Mala lila haljina” predstavlja spoj umetnosti i elegancije

U saradnji sa kruševačkim Narodnim muzejom i kućom Simića u galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba pod nazivom „Mala lila haljina” koju će zainteresovani moći da posete do sutra, 4. aprila.

„Mala lila haljina” izložba je čiju postavku čini blizu sedemdaeset haljina iz privatnog vlasništva žena koje dolaze iz Kruševca, po neke iz Beograda i Požarevca. Najstariji model haljina nastao je šezdesetih godina, a najnoviji prošle, 2023. godine. Unikatne, šivene haljine, različitih materijala, boja i krojeva namenjene raznim prilikama predstavljaju uspomene žena koje su njihove vlasnice.

– Na naš poziv preko društvenih mreža odgovorilo je 32 učesnice sa 67 haljina od kojih je najstarija sa početka ranih šezdesetih, a najmlađa prošlogodišnja. Inače se bavimo komunikacijom sa lokalnom zajednicom, poslednjih deset godina radimo izložbe koje su povezane sa svakodnevnim građanskim životom, a ovo je 15. jubilarna izložba i svaki put ima sve više učesnika, zaključila je Zorana Drašković Kovačević viši kustos pedagog Narodnog muzeja Kruševac.

Izložbi je prisustvovala i članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje, Valentina Mickovski.

-Moj lični utisak o izložbi je da svaka ova haljina predstavlja životnu priču. Dakle, ne radi se ni o modnoj reviji, ni o tkanini, odevnom predmetu, radi se o ženama koje uvek želimo da izgledamo lepo u svakoj situaciji, dodala je Valentina Mickovski članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje.

Narodni muzej iz Kruševca prvi put se Kikinđanima predstavio izložbom „Više od igre” posvećene dečijim igrama nekad i sad, a kao i prvog puta ovogodišnja izložba „Mala lila haljina” izazvala je veliku zainteresovanost sugrađana.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena