Yunet
 

Društvo

Mali maturanti uz izvedbu tradicionalnih igara oprostili su se od učitelja

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 6. jun 2024. •

Mali maturanti uz izvedbu tradicionalnih igara oprostili su se od učitelja

U hali Sportskog centra „Jezero” organizovan je drugi po redu „Mali maturantski ples” u kojem je učestvovalo više od tri stotine đaka četvrtog razreda osnovne škole. Uz pomoć Akademskog društva za negovanje muzike „Gusle” i uz podršku grada Kikinde, mališani su se uz izvedbu tradicionalnih igara oprostili od svojih učitelja.

Akademsko društvo za negovanje muzike „Gusle” ove godine, drugi put po redu, organizator je „Malog maturantskog plesa” na kojem je učestvovalo više od tri stotine đaka četvrtog razreda osnovne škole. Na najlepši mogući način, uz izvedbu tradicionalnih igara, učenici su se oprostili od svojih učitelja i učiteljica i istakli da se raduju novim izazovima koji ih očekuju.

-Kada je u pitanju nematerijalni kulturno nasleđe, uspeli smo da zaštitimo Malo kolo, a to je najpopularniji igrački obrazac u Vojvodini. Mali maturantski ples pokazuje da naša deca prihvataju narodne igre i to vrlo rado, a naši saradnici od septembra vredno rade na ovom projektu u svim osnovnim školama u Kikindi, istakao je Zoran Petrović direktor ADZNM „Gusle”.

-Za škole je značajno čuvanje tradicionalnih vrednosti, obuka učenika se radi svake druge nedelje u saradnji sa Guslama, a đaci to vrlo rado prihvataju, dodao je Tihomir Farkaš predsednik Aktiva direktora škola.

Malom maturantskom plesu prisustvovao je i gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač.

-Deca kroz igru i pesmu treba da čuvu tradiciju, kulturu i običaje svih naroda koji žive ovde kod nas u Kikindi. Na svojstven način uvodimo tradiciju Malog maturantskog plesa i ovo je još jedan razlog da se ponovo okupimo, zaključio je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

„Mali maturantski ples” prilika je da se mališani okupe i upoznaju narodne igre, a slika koja je poslata govori o postignutom cilju – tradicija se čuva i neguje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena