Yunet
 

Društvo

Maj mesec je u Centru za stručno usavršavanje u znaku matematike

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 15. maj 2024. •

Maj mesec je u Centru za stručno usavršavanje u znaku  matematike

Centar za Stručno usavršavanje pripremio je niz radionica tokom celog maja, meseca matematike. Ove godine, manifestacija se održava u Naučnom klubu s ciljem popularizacije matematike i njenog značaja u svakodnevnom životu. Tako će posetioci će do kraja meseca imati priliku da učestvuju u dinamičnim i interaktivnim radionicama osmišljene kako bi inspirisale ljubav prema matematici i istraživanju njenih različitih oblasti.

-„ Mi smo pripremili maj, mesec matematike kao što i svake godine Centar za stručno usavršavanje organizuje pet aktivnosti u maju za sve uzraste. Trudili smo se da budemo raznovrsni, krećemo od petka – taj dan imamo dve radionice i jedan ogled sa firmom ,,Biosens” što je nešto drugačije i izlazimo iz okvira na koje smo do sada navikli. Reč je o ogledu koji će se vršiti na polju i koristiće se nove tehnologije, odnosno prskaće se kukuruz dronom. Centar za stručno usavršavanje učestvuje na javnom pozivu Centra za promociju nauke svake godine, ove godine smo dobili najveća sredstva do sada – 732.980 dinara koja ćemo utrošiti na četiri proejkta i godišnji plan koji ima 12 realizacija aktivnosti koje će biti realizavne tokom cele godine,” rekla nam je Gordana Trnić Iličić iz CSU.

Jedan od tih projekata biće realizovan tokom novembra koji je u našem gradu poznatiji kao sovembar. No, vratimo se na maj, mesec matematike. Najzanimljivija radionica biće održana 31. maja – mankala. Reč je o afričkoj starodnevnoj igri koja će biti prilagođena deci koja ce biti u prilici da saznaju nešto više o istorijskim delovima matematike na zanimljiv način kroz brojenje i razmišljanje.

-„ Centar za stručno usavršavanje je 2016. godine u saradnji sa Centrom za promociju nauke osnovao Naučni klub koji ovde obitava osmu godinu i mi smo ponosni na sve te aktivnosti. Jako je bitna stvar da naglasim da su te aktivnosti ustaljene – maj mesec matematike održava se po šesti put u našem gradu, Noć istraživača i ostale aktivnosti koje je Centar za promociju nauke prepoznao da ovde imamo odlične aktivnosti koje su kroz raznorazne projekte podržali na svojim konkursima,” napomenuo je direktor CSU Kikinda Dejan Karanović.

Naučni klub Centra za stručno usavršavanje dostupan je svim građanima Kikinda, pogotovo deci za koju je i namenjen veći broj radionica gde kroz različite naučne instrumente mogu da im prikažu nauku u onom svetlu u kom lakše mogu da je prepoznaju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena