Yunet
 

Društvo

Grad Kikinda izdvaja dva miliona dinara za parove u procesu vantelesne oplodnje

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 9. april 2024. •

Grad Kikinda izdvaja dva miliona dinara za parove u procesu vantelesne oplodnje

Grad Kikinda je nedavno objavio Javni poziv koji pruža podršku parovima koji žele da započnu proces vantelesne oplodnje. Iz budžeta grada u ove namene izdvojeno je dva miliona dinara kako bi se parovima pružila pomoć u prevazilaženju vrlo zahtevnog perioda u njihovim životima. Ono što je posebno značajno jeste da će novčana sredstva biti obezbeđena tokom samog procesa vantelesne oplodnje, a koja inače nisu pokrivena od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Javni poziv otvoren je do utroška sredstava.

-„ Grad Kikinda prepoznat je kao lokalna samouprava koja izdvaja značajna sredstva iz domena populacione politike, a ovo je samo jedna od vida podrške sugrađanima koji ne mogu prirodnim putem da se ostvare kao roditelji,” rekao je Bogdan dodajući da je po odobrenju procesa neophodno obavljati i dodatne preglede, koristiti određene suplemente, vitamine, medikamente koji izuskuju svakako ne male troškove, već suprotno usled sve većeg broja pregleda i terapija. Očekivanja su da će i ove godine broj zainteresovanih parova koji računaju na podršku grada biti veći.

-„ Parovi su se nama obraćali za tu pomoć i prethodnih godina, i ta pomoć je u vrednosti prosečne neto zarade u Srbiji u momentu isplate. Od 2021. kada smo obnovili ovu vrstu podrške, bilo je 26 parova, 2022. i 2023. je bilo 22 para. Postoje parovi koji više puta pokušavaju, mnogima smo pomogli ali sa druge strane ukazuje i na moguće postojanje problema koji se sve više povećava a sa druge strane možemo da kažemo da je to jedna mera koja daje rezultate i uvek smo srećni kada se sve završi srećnim ishodom, a roditelji nas obaveste da su ostvarili potomstvo.”

Dodatne informacije o Javnom pozivu nalaze se na zvaničnom sajtu grada Kikinde kikinda.org.rs Mera podrške grada usmerena ka parovima koij ne mogu prirodnim putem da se ostvare kao roditelji, samo je jedna u nizu iz domena pronatalne politike koju grad godinama unazad kontinuirano sprovodi. Izdvajaju se sredstva za prvorođeno i drugorođeno dete, za višečlane porodice, bebi pakete, kutiju želja dok članstvom u pokretu tri plus porodice sa troje i više dece mogu da ostvaruju brojne benefite kod pravnih, privrednih i drugih subjekata kao i u trgovinskim objektima. Grad takođe pomaže i nezaposlene porodilje, za učenike je obezbedio besplatan, a za studente regresiran prevoz, za svako četvrto dete u porodici koje pohađa predškolsku ustanovi, grad je obezbedio besplatnu užinu, kao I stupendije za studente čiji će rezultati konkursa uskoro i zvanično biti obajavljeni.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena