Yunet
 

Društvo

Otvoren poziv za najbolje tehnološke inovatore Srbije

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 2. april 2024. •

Otvoren poziv za najbolje tehnološke inovatore Srbije

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju predstavlja izuzetnu priliku za sve one koji žele da svoje inovativne ideje pretvore u realnost. Tim povodom, u Gradskoj kući upriličena je prezentacija takmičenja koje se svake godine, počev od 2005. održava po već ustaljenom modelu, a koji podrazumeva da svi građani Srbije, nezavisno od mesta gde žive, kakvog su obrazovanja ili starosti mogu da naprave tim koji će stati iza određene inovacije, proizvoda ili usluge koje se mogu pronaći i na tržištu.

-„ Prvenstveno pokušavamo da upoznamo ceo Severnobanatski upravni okrug sa ovim takozvanim takmičenjem, a u suštini je projekat kojim se najviše radi na informisanosti i edukaciji svih doba učesnika kako bi prošli kroz jednogodišnji seminar, ili edukaciju gde će naučiti kako da od neke inovativne ideje dođu do realizacije neke tehnološke inovacije. Uloga Severnobanatskog upravnog okruga je da pokušamo da što je više moguće, medijski ispratimo ovo takmičenje, jer smo ovo negde prepoznali kao ideju vrednu pažnje gde će naši lokalni preduzetnici i privredna društva dobiti priliku za novim informacijama i da kroz ovu edukaciju nauče metodologiju koju do sada nisu imali priliku da se upoznaju sa njom,” rekao je Miroslav Dučić, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga.

Pored predstavnika svih lokalnih samouprava prezentaciji su prisustvovali i predstavnici regionalnih privrednih komora iz Kikinde i Subotice, udruženje preduzetnika, privredna društva kao i Poljoprivredna stručna služba koja je uključena u projekat inovantivno selo sa ciljem kako bi meštanima prezentovala i taj deo takmičenja. Konkurs traje do 5. maja.

-„ Svaka vrsta inovacije je ključna jer pruža mogućnost za osvajanje novih tržišta, zamenu uvezenih proizvoda, povećanje izvoza, kao i za zamenu i unapređenje postojećih usluga, proizvoda i poslovnih procesa. Inovacije su suštinski put ka sticanju održive konkurentske prednosti, ili drugim rečima, monopolu zasnovanom na znanju,” dodao je Vojin Šenk sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, koordinator takmičenja za najbolju inovaciju.

-„ Pravo da učestvuju imaju predstavnici kompanija, seoskih domaćinstava ili registrovanih asocijacija unutar ruralnih područja. Nakon što se formira ekipa, oni će tokom nekoliko meseci trajanja takmičenja sarađivati na kreiranju plana delovanja koji će poslužiti kao osnova za budući napredak,” nadovezao se Vladimir Nikić, član organizacionog tima takmičenja.

Učešće na Takmičenju, osim nagrada, svim takmičarima obezbeđuje besplatnu stručnu pomoć u vidu edukacije kroz treninge i konsalting. Zatim, besplatnu medijsku podršku, kao i kontinuirano praćenje i pomoć u godinama koje slede nakon završenog učešća na Takmičenju. Sve potrebne informacije i dokumentacija za prijavu možete pronaći na veb sajtu www.inovacija.org.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena