Yunet
 

Društvo

Završen upis prvaka po novim pravilima rejonizacije

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 28. februar 2024. •

Završen upis prvaka po novim pravilima rejonizacije

Upis prvaka za novu školsku godinu završen je 15. februara, što je pokazatelj efikasnosti i dobre organizacije procesa upisa u skladu sa nedavno reaktiviranom odlukom o rejonizaciji. Nakon više od dvanaest godina pauze, ova odluka ponovo je stupila na snagu, donoseći značajne promene u načinu upisa dece u osnovne škole.

-„ Formalno i tehnički mi smo veoma zadovoljni što smo, kao nikad do sad, ove godine već 15. februara završili upis. Imamo potpuno jasnu situaciju što se tiče dece, uradili smo jednu stvar koju nismo radili dvanaest i više godina, pristupili smo rejonizaciji i tako ravnomerno rasporedili učenike po školama koje imaju između 23 i 24 učenika po odeljenju, optimalne uslove za rad u svim školama. Ekipa koja je radila, znači komisija za rejonizaciju sastavljena od direktora škola, pedagoga, pravnika, predstavnika lokalne samouprave, interresornih ustanova, predškolske ustanove….zaista smo imali niz sastanaka gde smo kompletnu situaciju analizirali i s obzirom na to da je ovo prvi put rađeno posle dosta godina smo veoma zadovoljni kako je sve proteklo,” rekao je Tihomir Farkaš, predsednik Aktiva direktora škola.

Farkaš dodaje da je postojao jedan deo opravdanih molbi roditelja upućenih Komisiji koja je nastojala da svakom od njih maksimalno izađe u susret.

-„ Postoje opravdane situacije gde je roditeljima mnogo zgodnije da dete bude raspoređeno u jednu školu jer tu su bake, deke koje pomažu i organizaciono, gledali smo da izađemo u susret, a šta znači konkretno, deca su upisana u najbližu školu. Sve škole u Kikindi ocenjenje su najvišim ocenama od strane Ministarstva prosvete i svi prosvetni radnici u Kikindi, možemo sa ponosom da istaknemo da smo jedna od najboljih školskih uprava, odnosno deo školske uprave koji zaista kvalitetno radi i sve škole učenicima i roditeljima mogu da pruže ono štoje i bitno. Ističem podršku i razumevanje lokalne samouprave za situaciju koju smo imali na terenu i zaista razumevanje uopšte, organizacione strukture, funkcionisanje škola, jer mi smo na nivou grada jedno veliko preduzeće bez obzira što smo mi svi odvojeni subjekti i ovde smo, nakon dužeg niza godina nastupili kao jedno,” dodao je Farkaš.

U školskoj 2024/2025. godini osnovne škole „Đura Jakšić”, „Jovan Popović” i „Feješ Klara” imaće po dva odeljenja prvaka od kojih je bar što se ove obrazovne ustanove tiče jedno odeljenje na mađarskom, a drugo na srpskom jeziku. Odluku o rejonizaciji podržala je i Branislava Grujić, čiji sin Uroš kreće u prvi razred.

-„ Pa iskreno, meni se to i dopada. Mi pripadamo „Sveti Sava” školi i želeli smo „Sveti Sava” školu, nekako mi je najbitnije da moje dete sutra ide samo u školu i da ima dosta drugara iz vrtića koji će jelte, biti sa njim u razredu od 1. septembra i to mi je jako bitno, i zbog toga mi se dopada što je ove godine sve ovako ispalo,” prokomentarisala je sugrađanka. Na nivou grada upisano je 322 prvaka u šest osnovnih škola i školu „Šesti oktobar”.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena