Yunet
 

Društvo

Pedeset i jedan recitator nižih razreda osnovnih škola na Gradskoj smotri recitatora

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 26. februar 2024. •

Pedeset i jedan recitator nižih razreda osnovnih škola na Gradskoj smotri recitatora

Gradska smotra recitatora ,,Pesniče naroda mog” jedna je od najstarijih dečijih manifestacija u Kikindi i ove godine okupila je sedamdeset i tri takmičara osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada. Na prvom danu manifestacije predstavio se pedeset i jedan recitator, te je pred žiri stavljen težak zadatak.

Izražajnost recitovanja, dikcija, artikulacija, odabir i doživljaj pesme deo su manifestacije Gradske smotre recitatora „Pesniče naroda mog” koja se održava već pedeset i četiri godine. Na takmičenju koje traje tri dana, predstaviće se ukupno 73 učesnika, 14 starijih osnovaca i osmoro srednjoškolaca, a pred žiri je stavljen težak zadatak jer se na prvom danu manifestacije predstavio pedeset i jedan recitator nižih razreda osnovne škole.

-Sa decom treba raditi pogotvo na akcentovanju, na doživljaju pesme i razumevanju. Imamo baš težak zadatak, ali je najgore to kad treba da ocenjujemo da li je dete naučilo pesmu napamet ili ne, to je nešto sasvim drugo i nema veze sa poezijom, zaključio je član žirija Slavoljub Matić.

-Ranijih godina je bilo više dece u svim uzrasnim kategorijama, ali smo zadovoljni što uspevamo da održimo manifestaciju i dalje. Deca su odlična, uživali smo, oni malo imaju tremu zbog žirija i pune sale ljudi, ali su bili jako dobri, dodala je Tanja Nožica zamenica direktora Kulturnog centra Kikinda.

U ulozi žirija, kao i prethodnih godina, pored Slavoljuba Matića našle su se Marija Tanackov i Gizela Kekenj. Nakon Gradske smotre, recitovanje se nastavlja 23. marta u Čoki na Zonskoj smotri, a najbolji recitatori odlaze u Valjevo na Republičko takmičenje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena