Yunet
 

Društvo

Za studentske stipendije 11 miliona dinara

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 1. april 2022. •

Za studentske stipendije 11 miliona dinara

Iz budžeta Grada Kikinde 11 miliona dinara opredeljeno je za stipendije studenata. Ove godine se za gradsku stipendije prijavilo više studenata nego ikad, a oni koji su ispunili sve uslove dobijaće 8.000 dinara mesečno narednih 8 meseci. Komisija je rešila da spusti kriterijume i dodeli stipendije i onima kojima je nedostajao neki od uslova i oni će dobijati po 4.000 dinara. Dakle, svi koji su konkurisali biće novčano pomognuti sa ciljem nastavka studija i povratka u Kikindu nakon završetka fakulteta.

Viktorija Gomboš i Vukašin Spasić studenti su kojima je Grad Kikinda danas uručio stipendiju. Vukašin je I godina Mašinskog fakulteta u Beogradu, a Viktorija II godina i studira socijalni rad u Novom Sadu. Novac od stipendije oboje će pametno iskoristiti.

Najverovatnije da pripomognem pri plaćanju kirije, računa u vezi tog stana koji iznajmljujemo, ili na neke privatne troškove skripte, ispitne sveske. Najviše bih voleo da nastavim putem kojim sam krenuo da to bude neko vazduhoplovstvo, pošto sam završio vazdušnu akademiju isto u Beogradu, ili automobilska industrija, neko automatsko upravljanje ili slično, kaže Vukašin Spasić, koji je prva godina Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

– Prošle godine nisam konkurisala jer sam bila na samofinansiranju. Ja sam mislila da čuvam pare pa možda na neko putovanje jer bih stvarno volela da otputujem na neku dalju destinaciju. Ja sam planirala da se vratim i da se ovde zaposlim jer stvarno bih želea to da radim. Zadovoljna sam fakultetom i nisam se pokajala što sam ga upisala, kaže Viktorija Gomboš, koja je na drugoj godina Filozofskoh fakulteta u Novom Sadu.

Pored njih dvoje, za stupendiju se ove godine prijavilo još 257 studenata, i svima će biti obezbeđena novčana sredstva. Onima koji imaju sve ispunjene uslove biće dodeljeno 8.000 dinara narednih 8 meseci, dok će studenti sa nepoptuno ispunjenim kriterijumima dobijati 4.000 mesečno, takođe 8 meseci. Cilj je jasan, pružiti im podršku i podstaći ih da se vrate u Kikindu, grad koji brine i o svojim mladim sugrađanima.

– Danas sam izuzetno zadovoljan i ponosan pre svega na grad i moje saradnike jer smo iznačli načina da finansiramo stipendije stupenata. Naravno jedan od najvećih problema našeg grada jeste veliki odliv mladog stanovništva. Mislim da smo poslednjih nekoliko godina počeli da stvaramo uslove da počnu da razmišljaju o ostanku u Kikindi, međutim siguran sam da to nije dovoljno. Sada studenti mogu da znaju da stojimo iza njih, pa i kroz ovu finansijsku podršku i naravno treba im pomoći. Odluka grada jeste da strateški tokom narednih nekoliko godina stvorimo uslove za njihov povratak jer će nam sigurno trebati da zajednički kreiramo još bolju budućnost u našem gradu. Trebaće nam mladi i obrazovani ljudi, treba im dati šansu ističe Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Ove godine se za studentske stipendije prijavilo oko 100 studenata više nego prethodnih godina. Sve uslove ispunilo je 89 studenata.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena