Yunet
 

Privreda

Obuka za IT juniore u oblasti veb razvoja – poziv otvoren do 5. januara

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 28. decembar 2023. • 00:00 •

Obuka za IT juniore u oblasti veb razvoja – poziv otvoren do 5. januara

Vojvođanski IKT klaster u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam organizuje desetomesečnu obuku za IT juniore u oblasti veb razvoja, za ljude koji žele da uđu u IT industriju i steknu dovoljno osnovnih znanja iz informacionih tehnologija i započnu karijeru u tom sektoru.

Poziv za obuku je otvoren do 5. januara 2024. godine. Uslovi za prijavu su završena srednja škola i državljanstvo Republike Srbije, a u procesu selekcije biće izabrani kandidati koji imaju najviše sklonosti za tu vrstu obuke. Za polaznike će biti obezbeđeni vrhunski uslovi za rad, a predavači su sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević izjavio je na konferenciji za medije da danas svedočimo istorijski niskoj stopi nezaposlenosti na teritoriji AP Vojvodine, što je rezultat zajedničkog rada Vlade Srbije i Pokrajinske vlade.

„Bez obzira na nisku stopu nezaposlenosti, u određenim sektorima, posebno u sektoru usluga, odnosno informacionim tehnologijama, turizmu i ugostiteljstvu, imamo nedostatak radne snage“, rekao je Ivanišević.

Sekretar je dodao da je godina za nama bila posvećena obrazovanju kadrova upravo u oblastima turizma, hotelijerstva, ugostiteljstva i IT sektoru. Te obuke su realizovane u saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Subotici i sa Vojvođanskim IKT klasterom, koji okuplja najrelevantnije ljude u toj oblasti na teritoriji AP Vojvodine, i sa kojim Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat već godinama imaju odličnu saradnju.

„Svi naši programi su napravljeni u dogovoru sa privredom. Lice koje dobije sertifikat Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam može odmah da se zaposli i tražen je na tržištu“, kazao je sekretar Ivanišević i dodao da će, konkretno, oni koji završe ovu obuku u rangu juniora programera moći odmah da se zaposle u IT sektoru, i da s vremenom, uz sticanje određenih dodatnih znanja, dođu do većeg zvanja i nastave karijeru.

Ivanišević je najavio da će Sekretarijat u saradnji sa svojim partnerima, i u 2024. godini, nastaviti da prati potrebe tržišta radne snage i razgovara sa privrednicima, kako bi ukazali na to koja su im specifična znanja neophodna za usluge koje pružaju.

Vojvođanski IKT klaster, još od svog osnivanja 2010. godine, ima punu podršku Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata.

Direktor IKT Klastera Milan Šolaja kazao je da je IT industrija „gladna kadrova“.

„Uprkos nedavnim korekcijama tržišta, i dalje imamo nekoliko hiljada novozaposlenih u ovoj godini, usled globalne tražnje, jer naše firme u IT sektoru posluju uglavnom na razvijenim zapadnim tržištima“, rekao je Šolaja.

Prema njegovim rečima, ukupan izvoz IT usluga iz Srbije je oko pola procenta ukupne vrednosti globalnih IT usluga, što govori o tome da potražnja i dalje postoji na ovim tržištima i da posla i dalje ima.

Kako bi se obezbedio nastavak razvoja IT sektora na najbolji mogući način, neophodno je da se ulaže u kadrove, što Klaster u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam i Univerzitetom u Novom Sadu čini kroz programe obuka.

„Verujem da će se uspešna saradnja javne uprave, akademske zajednice i privrede nastaviti i u budućnosti“, rekao je Šolaja i dodao da je plan da se ona obogati specijalizovanim sadržajima kao što je IT u oblasti turizma, gde postoji veliki potencijal, kao i upotreba veštačke inteligencije, o kojoj se danas puno govori, a još uvek nema kvalitetnih obuka.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena