Yunet
 

Turizam

Devet krugova lepote i zabave na manifestaciji „Kad Tisa cveta“ u Novom Bečeju 

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 11. jun 2024. • 15:22 •

Devet krugova lepote i zabave na manifestaciji „Kad Tisa cveta“ u Novom Bečeju 

Koncert Tonija Cetinskog, izložba konja lipicanera, pesnički maraton, regate, bazar, foto konkurs za najromantičniju fotografiju, sve to i još mnogo više, dešavaće se na obali reke Tise u Novom Bečeju, od 15. do 23. juna tokom manifestacije Kad Tisa cveta.

Sigurno ste čuli  kakvu open-air zabavu Novobečejci prave, u slavu svoje reke Tise i njenog fantastičnog fenomena cvetanja? Ako niste čuli ni posetili novobečejsku obalu, na kojoj se odvija fešta Kad Tisa cveta, onda ste u grupi retkih, koji su propustili da vide lepotu prirodnog fenomena starijeg od dinosaurusa, izuzeno lepo uređenu obalu punu cveća i odličnu višednevnu zabavu koja sve to prati.

„Manifestaciju Kad Tisa cveta otvara „Tiska potkovica“, izložba konja lipicanerske rase, u subotu 15. juna u 11 časova. Tradicionalna, viševekovna naklonjenost prema odgajanju konja logičan je uvod u novobečejsku devetodnevnu avanturu, tokom koje će gosti krstariti od imanja Agroiličić gde se izložba lipicanera održava, preko marine, gde će se dočekivati i ispraćati regataši, sve do cvetnog keja na kome je Tiski bazar i raznih drugih interesantnih mesta…. Bez obzira na razne lokacije na kojima se programi odvijaju svi gosti ipak na kraju nekako završe u Tiskoj kući, na obali Tise gde su centralna dešavanja“, kaže Nevena Subotić iz organizacionog tima manifestacije

U nedelju, će iz marine biti ispraćena regata prijateljstva dva susedna mesta Bečeja i Novog Bečeja. Od prošle godine umesto rivalstva ova dva mesta su odlučila da neguju prijateljstvo. Tako će Bečejci doći po svoje goste u Novi Bečej i povesti ih na njihovu gradsku proslavu Bečej noću. Sledeće nedelje sve isto, samo obrnuto. Novobečejci idu po Bečejce da ih doprate na svoju žurku.

Boemsku atmosferu slikarske kolonije uz akustičnu svirku, vožnje čamcima, brodovima, kočijama, u debeloj hladovini Tiske kuće, imaće priliku da iskuse svi oni koji odaberu da posete Novi Bečej 16.juna. Prošle godine je posebno veliko interesovanje izazvao specijalni gost-domaćin Janoš Mesaroš, naš poznati slikar, poreklom Novobečejac, koji je na licu mesta stvarao dela inspirisana ljubavlju, tiskim cvetom i romantikom.

Organizator i ove godine organizuje on-line foto konkurs za najromantičniju fotografiju napravljenu tokom manifestacije. Interesovanje je uvek veliko, a fotografije autentične, tako da kažu da je jako teško odabrati pobednika.

U sumrak svakog dana, svi koji veruju u legendu da tokom juna, kada Tisa cveta ispunjava ljubavne želje imaće priliku da provere njeno dejstvo i puste zapaljenu svećicu na liciderskom srcu.

A kako da Tiski cvet, Tisa, Novobečejci i svi mi zajedno uspemo da sprečimo zagađenja i preživimo bez većih posledica, pokušaće na okruglom stolu, u Domu kulture, da nam odgovore profesori prirodno-matematičkog fakulteta i eko aktivisti u utorak 18.juna u 11 časova.

U četvrtak 20.juna u predvečernjim satima je pesnički maraton u Tiskoj kući u koorganizaciji sa Banatskim kulturnim centrom, tako da će se boemska atmosfera potpaljena u nedelju dodatno pojačati, a najlepši ljubavni stihovi pesnika iz svih krajeva nizati do duboku u noć uz najbolje zalogaje hrane i rashlađena pića.

U petak spektakl. Open-air doživljaj koji se retko može videti. Na fenomenalonoj zelenoj obali Tise nastupa Toni Cetinski jedan od najboljih izvođača balkanskih prostora. Njegova energija i ljubavne poruke nizaće se sa bine dok Tisom odlaze svećice po ispunjenje najtananijih želja. Ako im neko može dati vetar u leđa to je Toni. Obraćajući se video porukom gostima manifestacije Kad Tisa cveta Toni Cetinski je rekao: „Kad Tisa procveta, dese se čuda. Evo možda nisam neko čudo ali dolazim vam uskoro. Vidimo se 21. juna. Jedva čekam.“ Koncert počinje u 22h, a pre njega nastupa predgrupa Maršali, dok je DJ Fantomska napast zadužen za after.

Koncertni program na obali, ispred Tiske kuće, nastavlja se u subotu 22.juna predgrupom Tomato od 21h i nakon toga u 22h nastupa bend Gift koji pravi odličnu atmosferu i diže na noge i najuspavanije.

U nedelju 23.juna neki kuliraju i sabiraju utiske u hladovini bašte, dok drugi nastavljaju žestoku zabavu uz La Bandu odlični akustični bend iz Kikinde, unutar Tiske kuće. Završnog dana manifestacije kad Tisa cveta biće proglašena najbolja fotografija.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena