Yunet
 

Kultura

Noć muzeja u budućoj nacionalnoj prestonici kulture

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 19. maj 2024. • 10:29 •

Noć muzeja u budućoj nacionalnoj prestonici kulture

Svake godine 18. maja obeležavaju se Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja. Srbija se ovom kulturnom karavanu priključila pre 17 godina, odnosno 2007. godine i od tada uzima aktivno učešće. U Zrenjaninu se ove godine Noć muzeja održava na 8 lokacija. Narodnog muzej Zrenjanina Savremena galerija Zrenjanin, Kulturni centar Zrenjanina, Narodno pozorište „Toša Jovanović”, ALUZ (Asocijacija likovnih umetnika Zrenjanina), Udruženje građana “Baštinar” iz Perleza i Udruženje žena „Veliko srce” iz Lazareva pripremili su bogat program.

Prilikom Noći muzeja ulazi na sve lokacije i sadržaje su besplatni, a zainteresovani imaju priliku da do ponoći posete sve kulturne ustanove u našem gradu koje učestvuju u pomenutoj manifestaciji.

Pored programa za starije sugrađane i stručnih vođenja, u popodnevnim časovima upriličene su aktivnosti za najmlađe, pa su zrenjaninski mališani imali priliku da učestvuju u muzejskoj potrazi, uplove u vuneni svet i izrade igračke od gline po uzoru na one iz davnina.

Uokviru noći muzeja u Narodnom muzeju Zrenjanin otvorena su dva nova segmenta talne postavke: talna postavka posvećena fotografiji (na prvom spratu) i stalna postavka Zbirke stare i retke knjige (na drugom spratu). Izložbu su svečano otvorili ministar kulture Nikola Selaković i pokrajinska sekretarka za kulturu i javno informisanje Aleksandra Ćirić Bošković.

Ove godine muzički program u Narodnom muzeju je u celosti organizovan u saradnji sa muzičkom školom „Josif Marinković „

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena