Yunet
 

Društvo

Počeli pripremni radovi za izgradnju novog železničkog mosta preko Tamiša

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 1. jun 2024. • 15:26 •

Počeli pripremni radovi za izgradnju novog železničkog mosta preko Tamiša

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj juče je doneo rešenje o građevinskoj dozvoli kojom se investitoru, AD “Infrastruktura železnice Srbije”, dozvoljava izgradnja železničkog mosta preko reke Tamiš između Tomaševca i Orlovata, na deonici pruge Pančevo Glavna stanica – Zrenjanin – Kikinda – državna granica. Istovremeno, u okviru gradnje novog mosta, ovom dozvolom odobrava se i rekonstrukcija dela pruge, radi uklapanja u most, s obe njegove strane.

Izgled i pozicija novog železničkog mosta preko Tamiša

Već danas otvoreno je gradilište i počeli su pripremni radovi za izgradnju mosta, koji će se nalaziti na oko 20 metara od postojećeg drumsko-železničkog. Pokrenuta je građevinska mehanizacija koja gradi pristupne puteve i raščišćava teren u priobalju, na trasi novog mosta. Početku ovih radova prisustvovali su i predstavnici AD “Infrastruktura železnice Srbije”, izvođača radova – konzorcijuma preduzeća “Extra Auto transport”, “Bricken d.o.o.” i “ZGOP d.o.o.”, kao i predstavnici mesnih zajednica Orlovat i Tomaševac. Izvođači očekuju da će pripremni radovi, uz postavljanje talpi, trajati petnaestak dana, nakon čega bi trebalo da počne izgradnja dva noseća stuba u rečnom koritu.

Kako je istaknuto ovom prilikom, izvođač je odmah po ishodovanju građevinske dozvole pristupio pripremnim radovima, sa željom da se što više radova na nosačima mosta izvede tokom letnjeg perioda, kada je vodostaj Tamiša najniži.  

Kako se navodi u rešenju, ukupna predračunska vrednost ove investicije procenjena je na 1.182.076.299,18 RSD bez PDV-a, ili skoro 10 miliona evra. Investitor je ranije objavio da je železnički pravac od Beograda ka Kikindi, koji vodi preko planiranog mosta, od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture definisan kao važna regionalna pruga, u koju će se u narednom periodu ulagati značajna sredstva iz domaćih i međunarodnih izvora. U skladu s tim, Vlada Srbije i resorno ministarstvo obezbedili su i sredstva za izgradnju novog mosta.

Predviđeno je da se novi železnički most gradi nizvodno od postojećeg, odnosno s njegove desne strane, posmatrano iz pravca Orlovata. Novi most pozicioniran je paralelno sa postojećim na maloj udaljenosti, kako bi se omogućilo odvijanje železničkog saobraćaja za vreme izvođenja radova na novom mostu, ali i lakše uklapanje sa postojećom trasom pruge.

U skladu sa zahtevima investitora, projektna brzina na izmeštenoj trasi pruge iznosi 100 km/h, a novi most premostiće Tamiš slično postojećem, u tri raspona od po oko 40 metara. Dužina mosta biće oko 120 metara, a novog dela pruge 1235 metara, uz mašinsko regulisanje koloseka u dužini od 178,8 metara. Kako se još navodi u tenderskoj dokumentaciji, izgradnja mosta neće uticati na saobraćaj vozova koji postoji na postojećoj (magistralnoj) pruzi, osim u domenu tačaka odvajanja nove pruge od postojeće.

Republika Srbija, preko resornih ministarstava, i Grad Zrenjanin na ovaj način trajno rešavaju problem nastao zatvaranjem sadašnjeg mosta za drumski saobraćaj, i to gradnjom dva nova mosta – posebno za drumski i železnički saobraćaj. U međuvremenu je, kao alternativno rešenje, izgrađen nov asfaltni put između Botoša i Orlovata, dužine 5,3 kilometara i meštanima Tomaševca omogućena lakša komunikacija sa gradskim središtem.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena