Yunet
 

Zdravlje

Veliki odziv građana povodom besplatnih preventivnih pregleda u Kovačici

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 21. maj 2024. • 08:44 •

Veliki odziv građana povodom besplatnih preventivnih pregleda u Kovačici

Proteklog vikenda u kovačičkom Domu zdravlja održana je akcija preventivnih pregleda. Bez knjižice i zakazivanja zainteresovani su mogli da izmere krvni pritisak, urade EKG i ultrazvučni pregled abdomena.

Dom zdravlja Kovačica je i proteklog vikenda bio na usluzi svojim sugrađanima. Akcija preventivnih pregleda naišla je na veliki odziv stanovništva. Građani opštine Kovačica ističu da im ovakve akcije puno znače.

– Zadovoljna sam. Dolazim iz Crepaje. Došla sam na pregleda jer je sam danas slobodna i odgovara mi da dođem da uradim analize. Nema gužve, sve je lepo organizovano. Prezadovoljna sam, istakla je meštanka Crepaje.

– Dobra je ova akcija. Dočekali su nas lekari koji su veoma prijatni. Prezadovoljan sam, kaže meštanin Samoša.

Preventivni pregledi održani su u više od 160 zdravstvenih ustanova u Srbiji na inicijativu Ministarstva zdravlja. Cilj je na vreme otkriti bolest, a posle rane dijagnostike dobiti i odgovarajuću terapiju zahvaljujući kojoj dolazi do izlečenja, istakao je direktor Doma zdravlja Kovačica dr Sorinel Živojin.

– Svrha preventivnih pregleda je prevencija. Da se na vreme otkrije neka anomalija, a nekada se desi da pacijenti imaju i neke simptome. Danas konkretno se radi ultrazvuk abdomena. Radimo na dva punkta, dva radiologa, takođe se meri krvnu pritisak, rade i dva internista, a radi i laboratorija, kaže dr Sorinel Živojin.

Uslovi u Domu zdravlja Kovačica su sve bolji i bolji, kaže Dr Aleksandar Jeminović iz ambulante u Padini. Unapređuju se usluge koji pacijenti dobijaju, kao i kvalitet osoblja, u smislu raznih edukacija i specijalizacija kroz koje su lekari prošli a koje im omogućuju da raspolažu većim znanjem.

– Smatram da je ideja odlična. Preventivni pregledi su suština medicine, tačnije otkriti bolest u ranoj fazi je veoma značajno. Pacijenti su dolazili. Prvo su vadili krv, rađen je EKG, ultrazvuk abdomena i na kraju internistički pregled sa svim tim analizama, rekao je dr Jeminović.

Podsećamo, preventivni pregledi u organizaciji Ministarstva zdravlja su potpuno besplatni, ne zakazuju se, za njih nije potrebna zdravstvena knjižica, već samo lična karta a rade se uglavnom tokom vikenda.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena