Yunet
 

Zdravlje

Promuklost zbog virusa

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 27. februar 2024. • 15:10 •

Promuklost zbog virusa

Promuklost koja traje više nedelje ne treba ignorisati, već potražiti pomoć lekara koji će utvrditi da li se radi o bezazlenom otoku glasnih žica koji se lako leči ili su u oitanju promene koje mogu ukazati i na maligna oboljenja , istako je načelnik ORL odeljenja, doktor Veljko Božić.

Promuklost od nekolko dana ne treba da nas zabrine, ali ako traje više od d ve nedelje treba da se obratimo lekaru i da nas pogleda lekar specijalista. Međutim, poslednjih nedelja dosta je pacijenta koji se lekaru javljaju zbog promuklosti, a u pitanju su otečene glasne žice. Šta je razlog objasnio je dr Veljko Božić.

-Virusi izazivaju zapaljenje usne duplje i gornjih partija disajnih puteva , to je veoma bitno jer dolazi do otoka glasnih žica koje kada su otečene slabije se pokreću i izazivaju promuklost. Kada su glasne žice otekle, terapija je simptomatska i to prođe za desetak dana. Ako je bakterijska infekcija , dajemo antibiotik i to držimo pod kontrolom, kaže dr Božić.

Promuklost koja traje više nedelje može biti znak i ozbiljnije bolesti, naglašava doktor Božić, zato je važno doći na pregled.

-Puno veći problem su benigne izrasline , čvorići, ali nije ni to strašno dok se ne pojave maligne promene, naglašava Božić.

Zato je važno proveriti promuklost koja traje više nedelja, ali i generalni savet- pušenje je svakako jedan od faktora koji može da utiče na razvoj malignih bolesti. Doktoor Božić napominje da su svi pacijenti koje je operisao sa malignim promenama bili su pušači.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena