Yunet
 

Turizam

Čuveno takmičenje Pilićijada po 15. put u Nikolincima

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 12. maj 2024. • 10:02 •

Čuveno takmičenje Pilićijada  po 15. put u Nikolincima

Mesna zajednica Nikolinci, povodom seoske slave Sveti Georgije, organizovalo je tradicionalnu Pilićijadu. Ova manifestacija koja okuplja veliki broj meštana održava se po 15-ti put.

Čuveno takmičenje u kuvanju pilećeg gulaša, takozvana Pilićijada, održana je po 15-ti put u Nikolincima. Ova manifestacija je,uz Prvomajski uranak na izletištu Devojački bunar, Dane ribara na kanalu DTD u Janošiku, lov na banatsku lisicu u Alibunaru i Švarglijadu u Lokvama postala turistički brend ove južnobanatske opštine. Jon Čoloka, predsednik žirija Pilićijade, objasnio je na koji način se bira pobednik takmičenja.

– Za početak idemo od činije do činije, uzimamo i probamo da vidimo da li je po našim uslovima. Potom gledamo vizuelno, ako ima puno masnoće takmičar se diskvalifikuje, kao i ako je gulaš previše redak, odnosno čorbast. Potom se prelazi na uži izbor, svaki od članova žirija ima svoj list na kome ocenjuje takmičare, a pobednik se bira sabiranjem glasova žirija, tako da je pobednik onaj takmičar koji ima najviše poena na kraju, istakao je Jon Čoloka.

Dragan Jovanović po prvi put se prijavio za učešće na Pilićijadi, a kako kaže, nada se dobrom rezultatu i oceni žirija na kraju takmičenja.

– Ovo mi je prvi put, kupio sam kuću ovde u Nikolincima pa sam odlučio da se prijavim. Ako Bog da, biće još učešća u narednim godinama.

– Probajte slobodno, što se mene tiče ja mislim da bolji nema, rekao je naš sagovornik.

Takmičarima se pre početka manifestacije daju pile, hleb, kisela voda i dve majice kako bi bili obeleženi kao zvanični učesnici, dok ostale potrebne namirinice obezbeđuju sami takmičari. Pilićijada je inače samo jedan deo programa koji se organizuje za vreme seoske slave Sveti Georgije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena