Yunet
 

Poljoprivreda

Održan Dan polja Istraživačko razvojonog Instituta Tamiš

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 5. jun 2024. • 15:50 •

Održan Dan polja Istraživačko razvojonog Instituta Tamiš

Na oglednom polju Istraživačko razvojnog Instituta Tamiš održan je Dan polja strnih žita, uljane repice i zaštite bilja. Stručnajci Instituta upoznali su poljoprivredne proizvođače sa novim tehnologijama i znajima koja njima mogu da olakšaju i unaprede posao na gazdinstvima.

Svake godine dva puta Istraživačko- razvojni Institut Tamiš organizuje Dan polja. Poljoprivrednim proizvođačima predstavljeno je kako uvođenje novih znanja i tehnologija u procesu proizvodnje može da doprinese ekonomskoj održivosti poljoprivredne proizvodnje na gazdinstvima.

– „Vama je svima poznato da je glavna misija Instituta uvodjenje novih znanja I tehnologija u process proizvodnje a sve sa ciljem da bi se pre svega postigla ekonomska održivost poljoprivredne proizvodnje na našim gazdinstvima. Za ovaj kraj je od sušinskog značaja da postoji ovakav institut koji zahvaljujujći svom nezavisnom radu poljoprivrednim proizvodjačima obezbedju precizne informacije na koje se uvek mogu osloniti i uvek su naše preporuke njima dobrodošle. Naš Institut je u proteklih 10 godina testirao I uveo u proizvodnju preko 100 sorti pšenice, 40 sorti ječma, 10 sorti raži I nebrojeno formlacija zaštite bilja, veliki broj tih resursa proizvodjači su prepoznali I uveli na svojim gazdinstvima I moramo da se pohvalimo da to smatramo I našim uspehom – istakla je Svetlana Roljević Nikolić“ – direktorka Istraživačko razvojnog Instituta Tamiš.

Institut ima veliku podršku Ministarstva poljoprivrede, kao i pokrajnskog Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Aleksandar Panovski – podsekretar pokrajnskog Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

– „Za pokrajanski Sekretarijat stručni I savetodavni rad u poljoprivredi je od izuzetnog značaja. Mi već godinama imamo posebne programske linije kojima podržavamo I odvajamo značajna sredstva rad poljoprivredno savetodavnih stručnih službi, a ovde imamo I naučnu ustanovu a to je razvojni Instiut Tamiš u Pančevu. Ova manifestacije je od velikog značaja kako bi se poljoprivrednici I prozvodjači mogli susresti pod okriljm stručne institucije“ – izjavio je Aleksandar Panovski – podsekretar pokrajnskog Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Na Danima polja stručnjaci Instiuta su predstavili rezultate i testiranja istraživanja koje su uradili na čak 68 sorti pšenice, 18 sorti ječma i 10 sorti raži i ovsa, rekla je Svetlana Roljević Nikolić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena