Yunet
 

Poljoprivreda

Vremenski uslovi i dalje ne pogoduju poljoprivrednim kulturama

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 20. maj 2024. • 14:25 •

Vremenski uslovi i dalje ne pogoduju poljoprivrednim kulturama

Vremenski uslovi i dalje ne pogoduju poljoprivrednim kulturama. Ubrzana vegetacija i nedostatak padavina u ovog regionu utiču i na ratarske ali i na voćarske kulture i zasade vinove loze.

Kada se sumiraju ukupne količine padavina u prethodnom periodu uz ubrzanu vegetaciju uzrokovanu temperaturama iznad proseka, može se reći da su površine pod poljoprivrednim kulturama u deficitu vlage. On se najviše oseti kod strnih žita, odnosno pšenice i ječma kažu stručnjaci. Ti usevi pate i u prilično su u lošem stanju.

„Nedostatak padavina u tome periodu setve se isto ogleda u okopavinama. Imamo useve kukuruza i suncokreta koji su ponikli, ali vrlo neravnomerni po porastu. Biljka je u fazi kotiledona i u fazi 5-6 listova kod suncokreta odnosno kukuruza, tako da kod ovih okopavina u toku je sada suzbijanje korova“, kaže Vesna Jovančić, koordinatorka RC Prognozno-izveštajne službe Vršac.

Kada su u pitanju vinogradi, u toku je cvetanje vinove loze, a kako su najavljenje veće količine padavina, aktuelna je zaštita protiv svih bolesti zasada.

„Preporučuje se primena fungicida u cilju zaštite i plemenjače i pepelnice i pepeljastog grožđanog moljca čije se larve mogu uočiti već u vidu upredaka ali s obzirom da je njegov let prilično razvučen, preporuke su da se obrati pažnja“, dodaje Vesna Jovančić, koordinatorka RC Prognozno-izveštajne službe Vršac.

U zasadi jabuka u toku je formiranje plodova koji su negde 3 do 4 cm veličine, ali još uvek traje i period primarnih infekcija pa je neopodna zaštita.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena