Yunet
 

Kultura

„Klasik fest“ 0d 13. do 16. juna u Pančevu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 12. jun 2024. • 11:55 •

„Klasik fest“ 0d 13. do 16. juna u Pančevu

Međunarodni festival klasične kamerne muzike pod nazivom „Klasik fest“, trinaesti po redu, održaće se na nekoliko lokacija u Pančevu od 13. do 16. juna u organizaciji Kulturnog centraa Pančeva. Umetnički direktor festivala je klarinetista Ognjen Popović.

Svečano otvaranje 13-og po redu „Klasik fest“ festivala biće održano u četvrtak, 13. juna u 20 sati, u Rimokatoličkoj crkvi Svetog Karla Boromejskog u Pančevu. Prvog dana festival biće izvedena dela Riharda Štrausa i Antonjina Dvoržaka, u interpretaciji internacionalnog sastava koji čine članovi iz Slovenije, Nemačke i Srbije. Umetnički direktor festivala Ognjen Popović iskoristio je priliku da detaljnije predstavi plan i program celokupnog „Klasik festa“.

– Prvo delo koje ćemo izvesti na otvaranju je delo za 13 duvača, ni manje ni više. Nije istina kad kažu da je 13 nesrećan broj, nama je veoma srećan takoreći. Prvi koncert će biti u Rimokatoličkoj crkvi, nju smo namerno odabrali zbog svoje predivne akustike, a klasična muzika znamo već da zahteva jako dobre akustične uslove. Poslednje veče će koncert biti u Kulturnom centru sa jednim raritetom, jedna multimedijalna akcija će se dogoditi, a ceo balkanske kamerne akademije će biti predvođen sjajnom dirigentkinjom iz Engleske Ketrin Larsen Megvajer, rekao je Ognjen Popović.

Završne večeri festivala u dvorani Kulturnog centra Pančeva na programu je muzička projekcija crno-belog filma „Novi Vavilon“ iz 1929. godine, što će biti svojevrsan šlag na toru celokupnog „Klasik fest“-a. Ognjen Popović nam je otkrio kako je nastala ideja za izvođenje jednog tako kompleksnog dela.

– To je meni Boštaj Lipovšek spominjao pre dosta godina, jer je on to već nekada svirao, tako da je od njega potekla ideja. Ipak je potrajalo da se to zapravo i ostvari, jer nije uopšte jednostavno, trebalo je doći do materijala i nota i organizovati sve, ali o tome ćemo neki drugi put, rekao je Ognjen Popović.

Festival „Klasik fest“ namenjen je uživaocima klasične muzike, ali i publici koja želi da nauči više o klasičnoj i kamernoj muzici. Ulaz će za sve događaje biti besplatan, osim za projekciju filma „Novi Vavilon“ poslednjeg dana festivala, za koju će se ulaz naplaćivati 500 dinara.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena