Yunet
 

Kultura

Zavod za zaštitu spomenika dobio sredstva od Ministarstva kulture

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. jun 2024. • 04:50 •

Zavod za zaštitu spomenika dobio sredstva od Ministarstva kulture

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu dobio je sredstva od Ministarstva kulture za nastavak radova na dvorcu Lazarević u Velikom Središtu i rekonstrukciju ulazne kapije na zgradi Zavoda. Osim ovih radova, ministarstvo je obezbedilo sredstva i za uređenje fasade Uspenske crkve.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu dobio je ove godine sredstva od Ministarstva kulture za tri projekta, kaže Grozdana Milenkov, direktorka ove ustanove. Na veliko zadovoljstvo svih zaposlenih u Zavodu zahvaljujući ovim sredstvima biće nastavljeni hitni radovi na dvorcu Lazarević u Velikom Središtu, na teritoriji grada Vršca.

– To su hitne intervencije druga faza, ove godine to završavamao. Paralelno sa tim radovima na obezbeđivanju, da dvorac ostane očuvan u ovakvom obliku u kom je sada, radićemo i dokumentaciju kako bi imali predračun radova, pa ćemo onda da se pozabavimo konkretno fazama koje vode ka kompletnoj obnovi, konzervaciji i restauraciji dvorca. To je velika radost za ceo naš region. Divan objekat koji će dobiti priliku i da razgovaramo njemu, njegovoj nameni i mi se nadamo da će ostati u oblasti kulture – rekla je Grozdana Milenkov – direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo.

Prema rečima Grozdane Milenkova natavljaju se i započeti radovi na revitalizaciji zgrade Zavoda. Odobrena su sredstva za restauraciju ulazne kapije, koja je skinuta zbog oštećenja.

– Završili smo dvorišnu kapiju sopstvenim sredstvima i obratili se Ministarstu, kao objekti u kojima se nalaze ustanove kulture imaju posebnu budžetsku liniju izdvojenu od konkursa tako da ćemo iskoristili tu mogućnost i uskoro će nam osvanuti divna naša vrata na ulazu u Zavod – istakla je Grozdana Milenkov – direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo.

Sredstva od Ministarstva su odobrena i za radove na Uspenskoj crkvi u Pančevu. Ugovori sa Ministarstvom kulture postpisani su prilikom nedavne posete ministra Nikole Selakovića Pančevu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena