Yunet
 

Kultura

Mesna zajednica Kovačica: održana konferencija „Martin Jonaš – prošlost, sadašnjost, budućnost“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 14. maj 2024. • 14:15 •

Mesna zajednica Kovačica: održana konferencija  „Martin Jonaš – prošlost, sadašnjost, budućnost“

Povodom sto godina od rođenja značajnog slikara naivne umetnosti, Martina Jonaša, u velikoj sali Mesne zajednice u Kovačici održana je konferencija „Martin Jonaš – prošlost, sadašnjost, budućnost“. Organizatori manifestacije bili su Mesna zajednica Kovačica i Galerija naivne umetnosti.

Konferenciji, u svečanoj sali Mesne zajednice Kovačica, na temu „Martin Jonaš – prošlost, sadašnjost, budućnost“ su prisustvovali brojni gosti a o Jonašu su pričali poznavaoci njegovog lika i dela, značajne ličnosti iz sfere umetnosti i kulture, kolekcionari slika, likovni kritičari, istoričari umetnosti, novinari i publicisti.

„Danas organizujemo naučnu konferenciju posvećenu velikom Martinu Jonašu a cilj nam je bio da okupimo likovne umetnike i kritičare i uopšte ljude koji poznaju dela Martina Jonaša. Samo ime konferencije govori o tome koliko je on bio značajan za našu opštinu. Hteli smo na taj način da obeležimo njegovu stotu godinu rođenja“, istakao je Adam Jonaš, predsednik Saveta MZ Kovačica.

Ana Žolnaj Barca, direktorka Galerije naivne umetnosti iz Kovačice je istakla da je Jonaš svojom umetničkom filozofijom i snagom svoje specifične i bogate slikarske imaginacije izgradio jedinstven stil i van granica naivne umetnosti.

„Ja sam napisala jedan tekst koji se odnosi na život i delo Martina Jonaša, a ujedno sam pročitala i jedan deo njegovog originalnog teksta koiji nosi naziv „Uspomene na život“, koji je Jonaš napisao 1956. godine a kojeg sam pre nekoliko meseci našla u spomen domu Martina Jonaša“, rekla je Ana Žolnaj Barca, direktorka Galerije naivne umetnosti iz Kovačice.

Prisutnima na konferenciji se obratila i Zuzana Čižikova, vanredna profesorka Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu koja je govorila o liku seljaka koji je čest u stvaralštvu Martina Jonaša i slovačkog vojvođanskog pesnika Palja Bohuša.

„Oni su se dobro poznavali, bili su i prijatelji, dobro su poznavali svoje stvaralaštvo a zajedno su sarađivali pre svega na dve pesničke zbirke Palja Bohuša „Zvezdano proso“ i „Sonate za solo ćutnju i gajde“, istakla je Zuzana Čižikova, vanredna profesorka Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Martin Jonaš rođen je 9. maja 1924. godine u Kovačici. Povodom značajnog jubileja u Galeriji naivne umetnosti otvorena je izložba na kojoj je predstavljeno 56 njegovih originalnih dela rađenih u tehnici ulje na platnu, i stotinu grafika. Martin Jonaš, uz Zuzanu Halupovu, najzaslužniji je što je kovačička naiva poznata širom sveta. Njegovi radovi nalaze se na svim kontinentima, a slikarstvom je počeo da se bavi u dvadesetoj godini.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena