Yunet
 

Kultura

Savremena galerija umetnosti dobila svoj prostor  

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 13. maj 2024. • 14:35 •

Savremena galerija umetnosti dobila svoj prostor  

Posle skoro pola veka, od kada je 1976. godine Galerija savremene umetnosti osnovana u Pančevu, nije imala svoj prostor, do danas kada je, otvoren nov prostor u kome je smeštena Galerije savremene umetnosti, a koji se nalazi u ulici Miloša Crnjanskog. Novo doba je počelo za kulturu našeg grada, jer posle dosta premeštanja, zahvaljući Lokalnoj samoupravi, koja je izdvojila sredstva i prostor ove kulturne ustanove je trajno rešen. Gradska većnica za kulturu Marija Jević, istakla je da naš grad ima identitet koji se zove kultura.

„Umetnost nas čini boljim , pametnijim i zato umetnost mora da nas podrži, mora da se neguje i poštuje. Galerija će biti mesto susreta, stvaralašva. Galerija savremene umetnosti spaja umetnike i njihova dela već da podstakne na razmišljanje I da podstiče naše živote. Ovaj projekat je reultat zajedničkih napora Grada Pančeva I lokalne umetničke zajednice“, rekla je Gradska većnica za kulturu Marija Jević .

Posle otvaranja novog prostora Savremene galerije biće otvorena i prva izložba u novom prostoru pod nazivom “Zlatne godine galerije”. Prostor galerije trebalo bi da bude okupljanje svih ljubitelja umetnosti I konačno je dobila svoje mesto koje joj i pripada, naglasila je gradska većnica Marija Jević i dodala.

„Galerija je namenjena svima i nadam se da će biti omiljeno mesto svih ljubitelja umetnosti, pozivam vas da zajedno sa nama istražite svet umetnosti I da stvaramo nove perspective za naše Pančevo. Pančevo ima identitet koji se zove kultura“, dodala je Gradska većnica za kulturu Marija Jević .

Na samom otvaranju građani su mogli da vide I umetnike koji su na svojim štafelajima crtali ispred prostora galerije. Prva Ižložba „zlatne godine galerije”, omogućiće posetiocima da vide radove umetnika koji su dobili najveći broj nagrada na salonu umetnosti pančeva. Pal Dečov, Milivoje Đorđević, Nadežda Novičić, Nada Onjin Žužić, Milenko Prvački, Vladimir Tomić i Slobodanka Šobota.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena