Yunet
 

Kultura

U Lokvama je održan treći po redu Dečji prolećni festival Rumuna

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 22. april 2024. • 16:34 •

U Lokvama je održan treći po redu Dečji prolećni festival Rumuna

U Lokvama je održan treći po redu Dečji prolećni festival Rumuna, na kojem su nastupili učenici škola koje nastavu održavaju na rumunskom jeziku, kao i kulturnoumetnička društva Rumuna u Srbiji. Festival je organizovalo Udruženje “Nezavisni Rumuni iz Srbije” u saradnji sa Generalnim konzulatom Rumunije u Vršcu, Nacionalnim savetom rumunske nacionalne manjine u Srbiji, Vladom Rumunije i Mesnom zajednicom Lokve.

Ovogodišnji Dečiji prolećni festival Rumuna pod nazivom “Čežnja za proleće, čežnja za Emineskua” okupio je u Lokvama više od 400 učesnika iz škola koje nastavu održavaju na rumunskom jeziku, kao i rumunskih kulturnoumetničkih društava. Kako navodi Valentin Ardeljan, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, u pitanju je jedina dečja rumunska manifestacija koja okuplja ovoliki broj učesnika.

„Ovo je treća edicija, treća godina za redom. To je dečiji festival, na festivalu učestvuju samo deca, od pete do osamnaeste godine. Ovaj festival mnogo znači za rumunsku nacionalnu manjinu. Deca su uvek kreativna i hoće da učestvuju“, rekao je Dr Valentin Ardeljan Predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine.

Potpredsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalni manjine, Trajan Kačina, izrazio je oduševljenje nastupima učesnika kao i odzivom publike u Lokvama.

„Nama kao Rumunima je bilo potrebno da imamo ponovo neki dečiji festival i ovaj Prolećni festival je očigledno preuzeo tu ulogu. Šta je nekada bio dečiji festival folklora, deca su se sada okupila oko ovog prolećnog festival. Toliki broj učesnika, smatra se da ih je oko 400, o publici ne mogu ni da se izjasnim, jer je sala uvek bila prepuna… A ono što je najvažnije je da je rumunska kultura, folklor i kulturno nasleđe nastavlja da se neguje u svim mestima u kojima žive Rumuni“, Trajan Kačina Potpredsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine.

Festivalu su prisustvovale brojne uvažene zvanice, među kojima su Anka Korfu, generalna konzulka Rumunije u Vršcu i Mihaj Dohotar, senator u vladi Rumunije.

„Veoma mi je drago što sam danas prisutan na ovom sjajnom festivalu u Lokvama. Ovakve manifestacije su dokaz očuvanja nacionalnog identiteta rumuna u Srbiji. U svakoj pesmi i recitaciji mališana, osetio sam posebnu emosciju. Svaka melodija koju smo slušali bila je jedna priča, deo kulturnog mozaika rumunske kulture, predstavljen od strane naše dece. Ubeđen sam da će se naša istorija sačuvati upravo kroz ovakve manifestacije“, Mihaj Dohotar, senator u vladi Rumunije.

Festival je takmičarskog karaktera, a najboljim učesnicima dodeljeni su trofeji, nagrade i diplome po kategorijama. Organizator događaja je Udruženje “Nezavisni Rumuni iz Srbije” u saradnji sa Generalnim konzulatom Rumunije u Vršcu, Nacionalnim savetom rumunske nacionalne manjine u Srbiji, Vladom Rumunije i Mesnom zajednicom Lokve.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena