Yunet
 

Kultura

Uskoro novi izgled Gradske galerije u Beloj Crkvi

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 19. april 2024. • 06:02 •

Uskoro novi izgled Gradske galerije u Beloj Crkvi

Gradska galerija u Beloj Crkvi decenijama predstavlja kulturni epicentar ovog mesta koji domaćim i stranim autorima pruža platformu za izlaganje svojih talenata i umetnosti. Nakon kompletne rekonstrukcije svojih prostorija, galerija je spremna da već narednog meseca otvori svoja vrata ljubiteljima umetnosti.

Ideja da se Gradska galerija u Beloj Crkvi vrati u prvobitno stanje i postane reprezentativni galerijski prostor u kojem će autori izlagati svoja dela privodi se kraju. Nakon rekonstrukcije kompletne unutrašnjosti i spoljašnjosti ovog objekta, ovaj prostor kulture otvoriće svoja vrata ljubiteljima umetnosti početkom meseca maja, otkriva Ilija Blanuša, direktor Centra za kulturu.

Imamo Gradsku galeriju u centru grada gde je skoro završena kompletna restauracija, kako izloga koji je karakterističan za Belu Crkvu, a koji je u potpunosti od drveta, tako i unutrašnjosti i zamene krova, tako da je sada spremna za sve izložbe koje smo pripremili za ovu godinu. Mislim da ćemo za petnaestak dana imati jedno otvaranje.

Gradska galerija nalazi se u starom jezgru Bele Crkve, u zgradi koja je izgrađena u 19. veku, a krasi je sačuvana originalna drvena rezbarija iza koje se naziru zanimljive izložbe tokom cele godine.

Radimo u saradnji sa lokalnim umetnicima koji pozivaju neke svoje prijatelje, učenike, tako da su to jako interesantne izložbe, imali smo jako lepih izložbi fotografija i ulja na platnu. Lepo su posećene sve izložbe i traju po petnaestak, dvadeset dana. Imamo i neke humanitarne izložbe tako da je Gradska galerija dosta korišćen prostor jer se nalazi u samom centru grada. Uskoro će Ples maturanata i on će se dešavati na platou ispred Gradske galerije, tako da je taj prostor dosta korišćen.

Gradska galerija nalazi se u samom centru Bele Crkve, u ulici 1. oktobra 59 i radi pod okriljem Centra za kulturu. Svi programi koje galerija realizuje imaju promotivni, eduktivni, informativni i komunikativni karakter.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena