Yunet
 

Kultura

Udruženje „Vardar Vršac“ u svojim prostorijama osmislilo „makedonski kutak“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 17. april 2024. • 08:24 •

Udruženje „Vardar Vršac“ u svojim prostorijama osmislilo  „makedonski kutak“

Udruženje građana makedonske nacionalne zajednice „Vardar Vršac“ nedavno je u svojim prostorijama osmislilo poseban „makedonski kutak“. Prostor je ukrašen autentičnim makedonskim rekvizitima i u njemu se mogu realizovati različite aktivnosti vršačkog udruženja. Njegovo opremanje pomoglo je Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije.

Već deceniju pripadnici makedonske nacionalne manjine iz Vršca marljivo rade na očuvanju makedonske kulture i običaja na našim prostorima. Udruženje građana makedonske nacionalne zajednice „Vardar Vršac“ svake godine organizuje različite događaje od značaja za ovu nacionalnu manjinu. Novina je poseban „makedonski kutak“ – „katče“ koji su nedavno kreirali članovi „Vardara“ uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije.

So tie (Tim sredstvima smo nabavili televizor, koji možemo da koristimo za svoje prezentacije. Nabavili smo i laptop. Imamo i izložbenu postavku makedonskih predmeta, a u tom prostoru možemo da organizujemo i sastanke. (sostanoci) ,rekla je Lenka Milenkoska Stojanović, predsednica Udruženja „Vardar Vršac“

U lepo osmišljenom kutku može da se okupi veći broj ljudi i da se realizuju različite kreativne radionice, objašnjava Lenka Milenkoska Stojanović, predsednica udruženja. Ukrašen je autentičnim rekvizitima koje su prikupili članovi društva.

Imame (Imamo autentičnu makedonsku nošnju, koju sam lično donela sa Ohrida, pripadala je mojoj majci. Imamo još nošnji, tek treba da ih postavimo. I drugi članovi doneli su neke rekvizite, ćilime, torbe i drugo, a sve su to simboli Makedonije i makedonske tradicije (na tradicijata na Makedonija)

U narednim mesecima „Vardar Vršac“ planira još mnogo zanimljivih projekata, kao što je osnivanje posebne folklorne grupe. Članovi udruženja očekuju i posetu prijatelja iz Severne Makedonije i zajednički izlet. U svim aktivnostima podržava ih grad Vršac, Pokrajinski sekretarijat, Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine u Srbiji, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije, i druge institucije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena