Yunet
 

Kultura

Kovin: Obeležen „Prešernov dan“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 26. februar 2024. • 15:19 •

Kovin: Obeležen „Prešernov dan“

Predstavnici ambasade Slovenije u Srbiji i Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji posetili su Kovin povodom obeležavanja Prešernovog dana i desetogodišnjice postojanja Podružnice Udruženja Slovenaca „Logarska dolina“. Održan je sastanak sa predstavnicima opštine Kovin, ali je gostima bio priređen i kulturno-umetnički program.

Ambasador Slovenije u Srbiji, Damjan Bergant, generalni konzul Kristina Kliner, Saša Verbič, predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji, kao i članovi podružnice Udruženja Slovenaca „Logarska dolina“ prisustvovali su tradicionalnom obeležavanju slovenačkog kulturnog praznika, Prešernovog dana, u Kovinu. Tim povodom Osnovna škola „Đura Jakšić“ i Gimnazija u Kovinu organizovale su prigodan kulturnoumetnički program u Kulturnom centru. Ambasador Damjan Bergant bio je oduševljen proslavom velikog slovenačkog praznika kulture.

– Veliko mi je zadovoljstvo da sam danas ovde. Stvarno sam oduševljen, ne samo programom, već i ljudima, i tradicijom koja se neguje ovde u Kovinu, rekao je ambasador Bergant.

Generalna konzul ambasade Slovenije u Srbiji Kristina Kliner je istakla značaj negovanja i jačanja veza između Srbije i Slovenije.

– Slovenačkih državljana ima jako puno ovde, kao što je poznato, u prošlim vremenima puno ih se doselilo i za vreme Drugog svetskog rata, i pre njega, i u vreme bivše Jugoslavije. U Srbiji živi brojna slovenačka manjina, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije, u Srbiji živi oko deset hiljada Slovenaca koji tu imaju prijavljen stalni ili privremeni boravak, rekla je Kliner

Domaćin ovog susreta bio je Centar za kulturu u Kovinu.

– Kao što znate, mi ovde negujemo tradicije svih naroda, kao i slovenačkog naroda koji je ovde kod nas zastupljen u značajnom broju. Zadovoljstvo nam je da im omogućimo uslove koji sui m potrebni za neki rad, istakao je Milivoj Grčić, direktor Centra za kulturu Kovin

Saša Verbič, predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji, naglasio je značaj organizovanja ovakvih kulturnih događaja.

– Vaš grad je multikulturalan, u njemu se nalazi više nacionalnih zajednica. Među njima je i slovenačka, koja svakako doprinosi kulturnom životu u ovom gradu, rekao je Verbič

Ovom prilikom obeležen je još jedan značajan jubilej deset godina od osnivanja podružnice udruženja „Logarska dolina“ u Kovinu. Josip Veber, predsednik udruženja sa sedištem u Pančevu podsetio je na aktivnosti koje su uspešno realizovane i zahvalio se uvaženim gostima na ukazanoj podršci.

– Naše udruženje već broji preko 300 aktivnih članova koji imaju slovenačko poreklo, isto toliko imamo i simpatizera. Taj broj, naravno, raste, i još jednom se najtoplije zahvaljujem predstavnicima slovenačke ambasade koji nam maksimalno izlaze u susret ,kaže Josip Veber, predsednik Udruženja Slovenaca “Logarska dolina” Pančevo

– Ja, u ime članova udruženja, želim da se zahvalim najviše ovoj divnoj deci koja su najveći doprinos dala održavanju ove manifestacije već dugi niz godina, kako njima, tako i profesorkama koje su takođe dale jedan veliki doprinos, rekao je Saša Lukić, rukovodilac Podružnice udruženja u Kovinu, zahvalio se svima koji su učestvovali u kulturno-umetničkom programu.

Predstavnici ambasade Slovenije i Nacionalnog saveta imali su sastanak sa članovima Podružnice udruženja Slovenaca, kao i susret sa predstavnicima opštine Kovin, na kojima su razgovarali o daljim aktivnostima na unapređenju saradnje sa Slovenijom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena