Yunet
 

Kultura

Predstavnici Matice srpske i opštine Kovačica potpisali značajan sporazum

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 23. februar 2024. • 10:01 •

Predstavnici Matice srpske i opštine Kovačica potpisali  značajan sporazum

U svečanoj sali opštine Kovačica, potpisan je sporazum o saradnji između Matice srpske i opštine Kovačica. Pristune je na početku svečanosti pozdravio zamenik predsednika Skupštine opštine Kovačica Stelian Balan. O značaju ove saradnje govorio je doktor istorijskih nauka i generalni sekretar Matice srpske Milan Micić.

– Matica srpska potpisuje protokol o saradnji sa gradovima i opštinama u Republici Srbiji ali i Republici Srpskoj i cilj jeste da izađe iz svog prostora i deluje na terenu uz skladu sa programskih ciljevima Matice srpske koji su utemeljeni pre skoro dva veka. Matica srpska čuva kuturni identitet, jezik, kulturu, istorijsko sećanje i neguje sve one stvari koje se predstavljaju temelje identiteta. Ono što je specifično za ovu saradnju jeste to što smo zadržali da to neće biti samo istorija srpskog naroda,rekao je dr Milan Micić, genralniu sekretar Matice srpske .

Ove godine Matica srpska obeležava veliki i značajan jubilej od 200 godina od prvog izdatog broja najstarijeg časopisa „Letopis Matice srpske“.

Zoran Đerić, upravnik SNP Novi Sad

– Naš krug saradnika se širi na razne strane, ne samo po regionu. Nedavno smo imali posetu sličnog časopisa iz Bratislave. Ranije smo imali saradnju sa slovačkim piscima, i nadam se da ćemo tu dobru saradnju nastaviti i u budućnosti.

Branislav Atanacković, predsednik Saveta za kulturu opštine Kovačica, govorio je o značaju ovog sporazuma za opštinu Kovačicu.

– Saradnja se odnosi na izučavanje srpskog, slovačkog, rumunskog i mađarskog jezika, kulture, tradicije, književnog stvaralaštva. Ovo je velika čast za nas što je Matica prihvatila ovu saradnju i ovim protokolom mi pokušavamo da to i uobličimo i poboljšamo. Imamo dve velike institucije kulture od nacionalnog značaja a to su Galerija naivne umetnosti i Muzej Mihajla Pupina. Imamo naravno i Udruženja žena, domova kulture i drugih udruženja koje čuvaju kulturu, tradiciju i jezik. Nadam se da ćemo podići nivo naše kulturne aktivnosti da možemo narednih godina da kandidujemo opštinu Kovačica za prestonicu kulture Republike Srbije,rekao je Branislav Atanacković, predsednik Saveta za kulturu opštine Kovačica.

Sporazum je ispred Matice Srpske potpisao generalni sekretar ustanove dr Milan Micić, a ispred opštine Kovačica zamenik predsednika Skupštine opštine Kovačica Stelijan Balan.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena