Yunet
 

Kultura

Tamburaški orkestar Muzičke škole „Jovan Bandur“ jedan od najboljih u našoj zemlji  

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 22. februar 2024. • 08:28 •

Tamburaški orkestar Muzičke škole „Jovan Bandur“ jedan od najboljih u našoj zemlji  

Petra Vitomorov učenica ja Muzičke škole „Jovan Bandur“ i svira tamburu. Osim što nastupa samostalno, ova devojke je deo i tamburaškog orkestra. Ističe da joj je zanimljivo da nastupa sa više svojih vršnjaka, ali da prednost ipak daje samostalnim predstavljanjima.

– Društvo je dobro i nastavnik je super, voli da se šali sa nama, baš je lepo u orkestru. Ja ipak više volim da nastupam sama, rekla je Petra Vitomirov – učenica Muzičke škole „Jovan Bandur“

Jana Šmigić je član tamburaškog orkestra već nekoliko godine. Njoj se više dopada rad u grupi, zato voli i da nastupa kao deo orkestra.

– Zanimljivo je, upoznajemo mnogo ljudi i lepo je. Zanimljivo je a ja imam više samopouzdanja kada sviram sa više ljudi, nego kada sviram sama na takmičenjima ili koncertima, a posle koncerta volim što od porodiice dobijem i poklone, rekla je Jana Šmigić – učenica Muzičke škole „Jovan Bandur“.

Od ove školske godine rukovodjenje orkestrom preuzeo je nastavnik Damir Pranjković. On kaže da mu je veoma drago što je pančevačka škola prepoznala tamburu kao instrument važan za našu kulturu i tradiciju.

– Tambura kao instument nije tako tipična za ostale škole u Srbiji, ima je par škola u Vojvodini a Pančevo je jedno od prvih škola koja izučava tamburu. Rad u orkestru iziskuje posebene veštine, što rukovođenje samim orkestrom, što pedagogija. Časovi tambure su individulani, a časovi tambure grupni. Deca koja su više zainteresovana za orkestar iz osnovne škole onda su oni članovi i orkestra srednje škole jer je to dozvoljeno, tako da ih sada ima oko 30 u orkestru, rekao je Damir Pranjković – nastavnik tambura u Muzičkoj školi „Jovan Bandur“.

Oba orkestra već su nastupala na godišnjim koncertima Muzičke škole, kao i na nedavno održanom humanitranom koncertu nastavnika Damira Pranjkovića. U narednom periodu, polovonom marta, očekuje ih takmičenje Maksa Popov koje organizje pančevačka škola, kao i koncert povodom dana škole.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena